fbpx
spot_img

Naša podrška roditeljima budućih sportista: Zajedno krećemo ,,Putem šampiona”

U duhu Međunarodnog dan sporta delimo sa vama prelepe vesti – počinje naš program za roditelje budućih sportista pod nazivom “Putem šampiona”.  Međutim, to nije sve! Predstojeći turnir Serbia Open 2021 biće humanitarnog karaktera, i za svaki odigrani AS doniraće sredstva upravo za ovaj program. 

Uloga roditelja u dečijem razvoju u sportu nije nimalo laka, i često se osećaju kao da moraju da biraju između bezuslovne podrške i stroge discipline. U želji da im pomognemo u ovom izazovu, na Međunarodni dan sporta održali smo panel o ulozi roditelja i važnosti podrške dece u sportu. Na ovu temu pričali su Dejan Savić – selektor i direktor svih vaterpolo timova Srbije,  prof. dr Miljan Grbović – kondicioni trener olimpijskih, svetskih i evropskih šampiona u ekipnim sportovima, Ana Jovanović – autor programa “Putem šampiona” ispred Novak Đoković Fondacije i  Đorđe Đoković – direktor turnira Serbia Open 2021.

Vođeni primerom našeg osnivača, Novaka Đokovića, Fondacija već duži niz godina putem različitih aktivnosti podstiče najmlađe generacije da se bave fizičkim aktivnostima i da neguju zdrave navike. Svesni smo da u tome ključnu ulogu igraju i roditelji i zato želimo da novim programom “Putem šampiona” edukujemo i osnažimo roditelje budućih sportista. U okviru programa, u Srbiji će po prvi put, uz podršku najeminentnijih stručnjaka, biti organizovane edukacije za roditelje koje imaju za cilj da ih podrže u praćenju prvih sportskih koraka i uspeha svojih mališana.

Delimo sa vama ključne poruke današnjeg panela, a ceo snimak možete pogledati na našem YouTube kanalu (LINK).

 Nastavite da pratite naš sajt i društvene mreže za više informacija o programu “Putem šampiona”. Želimo vam srećan Međunarodni dan sporta! 

Panel o ulozi roditelja u sportu na kojem je predstavljen novi program Novak Đoković Fondacije "Putem šampiona"

Panel o ulozi roditelja u sportu na kojem je predstavljen novi program Novak Đoković Fondacije “Putem šampiona”.

1.  Na prvom mestu je ,,U zdravom telu, zdrav duh”

„Roditelji i trener treba da znaju da cilj rezultata nije na prvom mestu. Vrhunski sport nije samo novac i status. Na prvo mesto treba da dođe stav ‘U zdravom telu zdrav duh’. Roditelji, molim vas ’kažnjavajte’ svoju decu tako što ćete ih terati napolje da se igraju.“ – Dejan Savić, selektor i direktor najtrofejnije reprezentacije u istoriji Srbije.

2. Roditelj i trener imaju podjednako važnu ulogu

„Roditelj ima veliku odgovornost prema svom detetu, isto kao i trener. Dete treba da stekne radne navike i da se razvija kroz sport, zato je edukacija prva stepenica. Kada razmišljate koji sportom dete treba da se bavi, nemojte mnogo da razmišljate. Pustite dete da samo izabere kroz igru.“- prof. dr Miljan Grbović, kondicioni trener mnogobrojnih reprezentacija u ekipnim sportovima.

Panelisti: Dejan Savić i Ana Jovanović

3. Sport je sastavni deo igre

„Važno je da napravimo balans i da se podstakne priča o tome koliko je značajno uskladiti obrazovanje i bavljenje sportom kod dece. Sport treba da bude nerazdvojni deo igre deteta tokom ranog razvoja. Igra ne isključuje vrhunske rezultate, nego ih stimuliše. Putem našeg programa, želimo i da preispitamo pojam šampiona. Nisu šampioni samo oni koji postižu vrhunske rezultate, već oni koji svakog dana daju svoj maksimum” – Ana Jovanović, autor programa „Putem šampiona“ Novak Đoković Fondacije, bivša Fed Cup reprezentativka Srbije i selektor ženskih juniorskih kategorija Teniskog Saveza Srbije.

4. Neophodna je podrška cele porodice

„Podrška porodice je ključna za detetov napredak u sportu. Roditelji detetu treba da pruže pažnju i bezuslovnu ljubav. Tako će mu pomoći da izabere pravi put u sportu za sebe. Međutim, i cela naša zajednica treba da pruži podršku. Zato nam je želja da svaki turnir ima humanitarni karakter i drago nam je što možemo da podržimo programe koji na posredan ili neposredan način imaju za krajnji cilj razvoj dece.”- Đorđe Đoković, direktor turnira Serbia Open 2021.

Panelisti: Miljan Grbović i Đorđe Đoković

Izvor: novakdjokovicfoundation.org

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.