fbpx
spot_img

Naučnica iz Srbije član Evropske akademije nauka mladih

Dr Magdalena Đordević sa Instituta za fiziku u Beogradu izabrana je za člana Evropske akademije nauka mladih (Young Academy of Europe) i tako postala deo mreže najizvrsnijih aktivnih istraživaca na kontinentu.

 

Kako je objavljeno na sajtu Instituta za fiziku, dr Magdalena Đordević, zajedno sa istraživacima koji čine njen tim proučava kvark-gluonsku plazmu.

 

Ovo stanje materije, opisano u kvantnoj hromodinamici, postoji samo na izuzetno visokim temperaturama i pristiscima.

 

Smatra se da je jedno od najstarijih stanja u Univerzumu, a njeno postojanje eksperimentalno je dokazano pre desetak godina, od kada je u žiži naučnog interesovanja.

 

Nakon izuzetno uspešne karijere na američkim univerzitetima, dr Đordević se vratila na Institut za fiziku, ali pritom nije promenila svoju oblast istraživanja, ni svoja interesovanja.

 

Zato je krajem 2016. godine dobila prestižni ERC grant za istraživanje kvark-gluonske plazme, i time je postala druga dobitnica ERC granta u Srbiji.

 

Evropska akademija nauka mladih osnovana je 2012. godine sa ciljem da doprinese naučnoj razmeni među zemljama Evropske unije i pridruženim članicama.

 

Njeni članovi su stručnjaci i lideri u oblastima kojima se bave, a s obzirom da su akademici uglavnom ljudi stariji od 50 godina, ova organizacija okuplja mlade naučnike kako bi naglasila pogled novih generacija na budućnost nauke.

 

Zvanični prijem novih članova, među kojima je i dr Magdalena Đordević, održava se u oktobru na godišnjem zasedanju u Barseloni.

 

Pored ERC granta, dr Magdalena Đordević nedavno je dospela u medijsku žižu i zbog velike citiranosti radova.

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.