fbpx
spot_img

Nekazano: Autorsko veče Damira Marasa kao rođendanska proslava

Ni tropske vrućine koje su ovih dana pogodile našu obalu nisu sprečile ljubitelje lepe pisane reči i pesme, kao ni prijatelje Međunarodnog udruženja književnih stvaralaca i umetnika Nekazano, da prisustvuju autorskoj večeri pesnika i kantautora Damira Marasa. Veče je održano u holu Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole i Gimnazije „Niko Rolović”.

Otvarajući ovo autorsko veče, Labud N. Lončar je pozdravio posetioce i zahvalio im se na trudu da po ovim ekstremno visokim temperaturama dođu i prisustvuju promociji stvaralaštva Marasa. Zahvalio se i Srednjoj ekonomsko-ugostiteljskoj školi i Gimnaziji, posebno direktoru SEUŠ-a, gospodinu Milisavu Joksimoviću, koji su omogućili da se ovo veče održi. Napomenuo je da su mu se zbog ovih visokih temperatura javili mnogi pesnici, uglavnom iz Podgorice, i izvinili što zbog toga ne mogu večeras prisustvovati ovoj večeri.

Zahvalio se i autoru Marasu na dolasku u Bar i čestitao mu rođendan, ističući da bi malo ko po ovako velikim temperaturama odlučio se na put od Gorskog Kotara do Bara, što dovoljno govori o njegovoj predanosti i pripadnosti udruženju Nekazano. Ispred udruženja Nekazano uručio je  Marasu priznanje “Zlatna Maslina” za doprinos i rad udruženja i njegovu afirmaciju u svijetu kulture.

Damir Maras sa „Zlatnom maslinom“

Mladen Babović, predsednik Skupštine udruženja Nekazano, upoznao je prisutne sa izuzetno bogatom i impresivnom biografijom i bibliografijom autora, između ostalog ističući da je on autor sedam knjiga poezije i jednog psihološko-duhovnog eseja pod nazivom „Moć ljubavi“. Snimio je 21 svoju komponovanu pesmu i uskoro će imati svoj prvi muzički album.

Nekazano je izdavač njegove knjige poezije „Deset zapovesti srca“ iz 2020. godine. Babović je zatim pročitao jednu pesmu od Marasa.

U nastavku večeri, Lončar je pozvao Marasa da prisutne upozna sa svojim pevanjem, što je ovaj rado učinio, na zadovoljstvo publike. Inače, mnogi znaju njegove pevačke sposobnosti jer je u ranijim gostovanjima uveseljavao prisutne i uvećavao večeri svojom pesmom. Nakon toga, Lončar je pozvao Marasa da podseti prisutne na njegov prvi boravak u Baru i učešće na jednoj kulturnoj manifestaciji, što je ovaj rado prihvatio, podsećajući na Humanitarno književno veče u organizaciji Nekazano sa ciljem prikupljanja novčanih sredstava za potrebe Narodne kuhinje koju vode „Žene Bara koje kuvaju srcem“ na inicijativu Tatjane V. Maras i poznate crnogorske pesnikinje Gordane Sarić. Tada je učestvovao u programu sa poznatim kanadskim hajđinom Majklom Dadlijem i ostalim pesnicima i književnicima Bara. Nekazano se, po njegovim rečima, pokazao kao sjajan organizator i prikupljena su značajna novčana sredstva koja su predata Narodnoj kuhinji. Na zahtev Lončara, Maras je govorio o Međunarodnom festivalu poezije i muzike INTERNATIONAL MUSIC & POETRY FEST, koji se održava u Fužinama, a čiji je on bio direktor, pokretač i vlasnik licence. Bilo je i reči o njegovoj emisiji na Radio „Gorski kotar“ koju je on uređivao, a u kojoj se uglavnom govorilo o poeziji, književnosti i umetnosti. Lončar je dodao da je na radiju u Gorskom Kotaru ostala zapamćena uloga Tatjane V. Maras, tadašnje Damirove supruge, koja je iznenadila u ulozi spikera. Istakao je da su supružnici nekoliko emisija posvetili Nekazanom, čitajući pesme pesnika Nekazanog i uključujući intervjue sa mnogima od njih.

Lončar je u ime izdavača govorio o pomenutoj knjizi: „Dužan sam dragim gostima da objasnim da smo ovu knjigu objavili 2020. godine i onda nas je zadesila epidemija korona virusa. Dva puta smo zakazivali promocije, lepili plakate o održavanju promocije, a onda bi nas bukvalno sat vremena ranije obavestili da je ponovo na snazi zabrana okupljanja i da promociju ne možemo održati.“ Onda je sa Marasom i Tatjanom govorio o tadašnjoj atmosferi, o pređenom putu za promociju i razočaranju koje nam je donosila pandemija korone. Maras je istakao i mišljenje da je knjiga koju mu je objavilo Nekazano njegova do tada najbolje objavljena knjiga. Pored sazrevanja njega kao pesnika, došao je do izražaja i odnos Nekazanog prema njemu, koji se ogleda u sjajnoj pripremi za štampu i samoj štampi. Svi njegovi prijatelji hvale sam izgled i tehničko rešenje knjige, dodajući da je ona rasprodata i da je za večeras ostalo samo desetak primeraka koje će on pokloniti gostima.

Lončar je pitao Marasa da objasni popularnost njegove pesme „Ako te pesnik ljubio nije“, koja je postala njegov zaštitni znak i meta mnogih plagijatora i imitatora, na šta je ovaj odgovorio da je tačno da je njegov rad uglavnom odredila ta njegova pesma i da je stekla veliku popularnost tako da su mnoge manifestacije nosile naziv pesme. Nakon toga, prisutnima je govorio pomenutu pesmu.

Nakon toga, otpevao je još jednu pesmu sa svog novog albuma koji je u pripremi.

Prisutni pesnici Bara, Mladen Babović, Gordana Srećković, Vinka Marstijepović Lerinc, Maja Nikolić, Nataša Lečić, Vladimir Cerović, Tatjana V. Maras, Labud N. Lončar i beograđanka Nadica Ilić sa svojim gošćama su kao rođendansku čestitku Damiru odrecitovali po jednu svoju pesmu, a Emina Pepeljak Agović mu je poklonila svoj prvi roman kao rođendanski dar.

Usledilo je poklanjanje i potpisivanje knjiga, a nakon toga obavezno, tradicionalno grupno fotografisanje.

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.