fbpx
spot_img

Nekazano održalo književno veče uprkos nevremenu

Ni jako nevrijeme koje je bijesnilo barskom obalom nije spriječilo prijatelje i pjesnike Međunarodnog udruženja književnih stvaralaca i umjetnika Nekazano da održe planirano književno veče, doduše na drugoj lokaciji. Sa gradske obale tj. gradske plaže a prvobitno planirano kao veče „Obala pjesnika“ silom prilika i da bi zaštitili svoje prijatelje i pjesnike udruženje je događaj preselilo u obližnju Gostoprimnicu Sabornog hrama Sv. Jovana Vladimira a   zahvaljujući  ljubaznoj domaćici Milici Jovanović.

Anika Vuletić, pjesnikinja iz Zete, u ulozi moderatora pozdravila je prisutne ističući važnost rada sa mladima i činjenicu da Nekazano vodi računa o svom podmlatku. Labud N. Lončar, predsjednik udruženja Nekazano pozdravio je drage goste zajvaljujući im se na njihovoj čvrstoj riješenosti da se ovo veče održi putujući iz svih krajeva nez obzira na veoma jako nevrijeme. Pored toga istakao je važnost ovakvih skupova napominjući da je planirani projekat „Obala pjesnika“ usled nevremena samo odložen za određeni period i činjenicu da postoji veliko interesovanje da se takve večeri održavaju jednom ili više puta mjesečno, zavisno od  interesovanja pjesnika i pisaca, naravno poštujući sve propise i zakone države Crne Gore i grada  Bara.

U nastavku večeri prisutni su govorili po nekoliko svojih pjesama a bliznakinje Smirna i Bojana Radonjić su svojim divnim glasom i izvođenjem etno pjesama uljepšale su ovo zbilja lijepo i emotivno veče.  Mlada Hristina Knežević izvodeći par kompozicija na svojoj violini  upotpunila je pjesmu bliznakinja dok je Vesna Lazović, umjetnica iz Budve otpjevala nekoliko svojih, kao i izvornih pjesama, na opšte zadovoljstvo prisutnih a  i brat bliznakinja Strahinja Radonjić obradovao je prisutne izvodeći skoro profesionalno svojevrstan perfomans govoreći „A Bog, kao Bog, samo ćuti i gleda“ od Matije Bećkovića.

Treba napomenuti da su za ovu proliku gosti doputovali iz raznih gradova Crne Gore i regiona a mnogi nijesu došli  jer su spriječeni velikim nevremenom koje je haralo Crnom Gorom.

Učesnici: Iz Beograda Nadica Ilić.Iz Holandije Gordana Srećković. Iz Podgorice Anika Vuletić, Savka Gudović Parađina, Ana Ivančević, Svetlana Milić  Danijela Šundić, Dragoljub Pajović, Hristina Knežević, bliznakinje Smirna i Bojana Radonjić i brat im Strahinja. Iz Nikšića Vukosav Delibašić. Iz Budve Vesna Lazarević. Iz Bara Vladimir Cerović, Stevan Stijović, Vasilije Vasko Janković, Nataša Lečić, Danilo Pečurica i Labud N. Lončar.

Zatvarajući susret a obradovan novim mladim članovima udruženja Nekazano Lončar je rekao: „Sreća svakog naroda je kada iz njegovog bića izrastu kao predivni cvjetovi ovako talentovana i vaspitana djeca. Radujem se radu sa njima i njihovom usmjeravanju na lijepu pisanu riječ, druženju sa sebi sličnim i svakako oblikujući njihove pisane radove u knjigu. Mi smo u udruženju već radili sa mladim stvaraocima starosti ispod i osamnaest godina i plod te saradnje su njihove prve objavljenje knjige. Posebno ističem saradnju sa Srednjom ekonomsko ugostiteljskom školom iz Bara koja je rasadnik talentovane djece a zahvaljujući njihovim nastavnicina Vanji Drobnjak, Neđeljku Đuroviću, Mirjani Savićević, direktoru Milisavu Joksomoviću. U pripremi je knjiga mlade i talentovane Enese Sukić, koja je napisala nevjerovatno dobru dramu sa svojih osamnaest godina i koja će ovih dana ići u štampu. U vremenu koje je pred nama očekuje nas „Treći barski festival knjige“ na kom će  svi barski stvaraoci, kao i drugi,  moći da izlože svoje knjige pri tom praveći mini promociju svog stvaralaštva a sve to na novi način, na Šetalistu kralja Nikole u Baru. Ovih dana iz štampe nam stižu i dvije knjige. Obje su knjige poezije. Jedna je mlade nikšićke pjesnikinje Jovane Stevović s druga podgoričkog pjesnika Voja B. Vuletića. Znači, pred nama je jedno  lijepo pjesničko ljeto udruženja Nekazano i ja mu se unaprijed radujem. Hvala vam još jednom što ste doputovali prkoseći nevremenu koje simbolično  predstavlja nemirenje sa nekim pravilima koja nam se nameću a koja apsurdno još nijesu donijeta. Hvala i Hramu Sv. Jovana Vladimira koji nas je ugostio i sklonio od  nevremena!“

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.