fbpx
spot_img

Nekih magičnih 196 strana iz ’96.

 

Foto: Mišo Koprivica

‘Spiru, 196 strana igara i štoseva’ (Spirou, 196 pages de jeux et de gags)

Foto: amazon.fr/Spirou

Izdanje koje ovde predstavljamo – ova letnja poslastica od pred kraj prošlog veka,  bila je

Foto: Mišo Koprivica

sjajna prilika za nižepotpisanog da se po relativno popularnoj ceni dočepa jedne veoma sadržajne i šarolike revije iz franko-belgijske “kuhinje“ (Eto, opet da uzmemo obzir tu suštinski skoro nerazdeljivu sintagmu… Francuski jezik, a izdavač je ionako briselski Dipui (Dupuis), čiji je jedan od zaštitnih likova Spiru) Rekoh raznovrsna – revija je ugl. posvećena komičnom stripu, ali sa galerijom svakojakih  likova, pri čemu pojedini stripovi nose dovoljno osobenosti u izradi i svoj prepoznatljivi i upečatljiv identitet…. Časopis, u mekom povezu, (brošura), drugi po redu u serijalu povremenih izdanja, koštao je tadašnjih 25 franaka – približno 25 dinara, kad je marka po zvaničnom kursu bila 3,3 dinara, ako neko ima volje da sračunava i transponuje se ka tadašnjim finansijskim vrednostima… Ako ćemo da zaokružimo iznošenje ovih banalnih podataka, neka tvrdo koričena nova izdanja su tada iziskivala trošak i do 5o franaka.

 

 

Foto: Mišo Koprivica
Foto: Mišo Koprivica
Foto: Mišo Koprivica

Elem, u njemu su se mogle sresti zgode i nezgode manjeg broja junaka dobro poznatih i na našem tržištu: Mali Spiru, odrasli Spiru u tandemu sa Fantaziom, jel’ te, dečak Sedrik, a donekle tu spada i Agent (policajac) 212… Primetimo da se Raul Koven (Cauvin) pojavljuje kao scenarista za dobar deo ovde pomenutih stripova.

Likovi za koje ni danas ne bih mogao da tvrdim (na žalost) da su postali bliski sa našim auditorijumom su npr. ‘Žene u belom’ (Les Femmes en blanc – crtež F. Berkovisi, scenario Koven), Club Cactus (Fil – marljivi i privlačni, ali izgleda ne mnogo zavodnički nastrojen, spasilac i animator na plaži, njegova sestra Tina, te ostala ekipa i gosti… opet Berkovisi, u tandemu sa Žilsonom), grobar Piere Tombal (u igri reči zapravo bi značilo nadgrobni kamen/ spomenik), automehaničar Izidor (Garagiste Isidore) a tu su i stranice sa vrlo efektnom i uvrnutom enigmatikom, ponegde u kombinaciji sa neobičnim stripovskim scenama.

                                      ( – NASTAVIĆE SE – )

Foto: Mišo Koprivica
Foto: Mišo Koprivica
Mišo Koprivica
Mišo Koprivica
Mišo Koprivica je od svog ranog opismenjavanja veliki ljubitelj stripova, a tu sklonost nije zasenio ni razvoj interesovanja prema lepoj književnosti, raznolikoj stručnoj literaturi, prema raznim (sup)kulturnim sadržajima uopšte. Svoje malo bekstvo i nadgradnju nad zamućenom kolotečinom nalazi i u pisanju i konzumiranju poezije, uživanje u slušanju muzike i skromnim porodičnim kretanjima. Oženjen je i otac dvoje dece.