fbpx

Nepodmitljive priče

Za neupućene

Unutar države Srbije, postoji jedna mala međunarodno nepriznata država Doktorija. Ne zna se njen tačan položaj pa se stiče utisak da obuhvata čitavu teritoriju Srbije. U njoj vlada doktorijanska klima pa su Doktorijanci veoma zdravi i napredni. Srbi ih od milošte zovu Doktori. Brojno stanje nije utvrđeno, ali se pouzdano zna da im je natalitet u stalnom porastu. Ako pitate srpsku decu šta žele da budu kad porastu, kao iz topa odgovoriće – Doktori.-

Kako koji Doktorijanac postane punoletan, tako emigrira u Srbiju. Odmah nađe posao i dobar položaj u društvu. Svak mu se divi, klanja i ukazuje neizmerno poštovanje. Napredak na svim nivoima mu je zagarantovan. Desi se ponekad da vlasti osumnjiče nekog Doktora za lažno predstavljanje ili tome slično. Tada se podigne velika prašina u javnosti. Ipak, prozvani Doktor ne očajava već pozove nekoliko svojih zemljaka Doktorijanaca koji posvedoče da je osumnjičeni oličenje čestitosti i poštenja i veliki stručnjak na polju svog delovanja pa se sve brzo završi. Vlast se onda izvini dotičnom, dodeli mu koji orden i omogući još bolje napredovanje u svakom smislu.
Srbi ne bi mogli da žive bez svojih Doktora. Toliko ih poštuju i vole da zanemaruju sopstveni napredak. Za razliku od svojih, odlučno brane njihovu veru, tradiciju i identitet.

Dejan Dimitrijević Mita
Dejan Dimitrijević Mita
Radijski voditelj, pesnik, stočar, rodoljub, komedijaš, pisac, humanista. Dobitnik mnogobrojnih aplauza, osmeha i tapšanja po ramenu. Izdao dve knjige poezije i jednu knjigu satiričnih priča. Dobitnik Vib-ove nagrade.