fbpx
spot_img

Niko neće u profesore matematike, kako rešiti ovaj zadatak

Na spisku Nacionalne službe za zapošljavanje u Beogradu samo su četiri profesora matematike. Matematički fakultet zovu škole iz Beograda i drugih gradova i traže studente koji su završili fakultet ili su na četvrtoj godini da bi predavali matematiku. Zovu ih i privatne škole. U celoj zemlji nedostaju nastavnici za mnoge predmete, a negde ih zamenjuju kolege koje predaju srodne predmete ili penzioneri.

Zvono za najveću uzbunu. I slovima – devet brucoša upisalo se na Matematički fakultet, s namerom da budu nastavnici u osnovnim i srednjim školama. Tamo i sada, svuda ozbiljno fale.

A šta bi osamnaestogodišnjaku preporučio Miloš Arsenović, prodekan za nastavu. Najpre, da je matematika interesantna nauka, ima lepotu kao pesma i roman.

„Kada se shvati da nije bauk, da ima unutrašnju logiku i da ima veze sa svim mogućim naukama, neposredno sa fizikom, sa računarstvom, onda se vidi da je to široko polje“, kaže Miloš Arsenović, prodekan za nastavu Matematičkog fakulteta.

Na fakultetu nemaju problema sa predavačima, ali informatička katedra sada odvojeno matematike gubi asistente. Lako nalaze posao u kompanijama ili već studenti četvrte godine rade i studiraju.

Profesor matematike je još ugledan poziv, ali je izgubio materijalnu poziciju i podršku okoline, kaže sagovornik. Kako povratiti ugled najlepšem pozivu ili biti predavač mladima.

„Fokusiramo stipendiranje za te studente koji bi hteli da studiraju nastavni smer, to bi bilo korisno. Ili možda se obavežu da će neko vreme raditi u školstvu“, dodaje Arsenović.

Nedostaju i profesori hemije, fizike, svuda. Mašinski inženjeri drže nastavu matematike i ako nemaju široko znanje, pedagoško iskustvo i odgovore na pitanje talentovanih matematičara.

Na Filozofskom fakultetu je deset katedri ili zanimanja. Sa mnogih po završetku mogu u nastavu u osnovnim i srednjim školama. Opada interesovanje i za istoriju, sociologiju, filozofiju, istoriju umetnosti, malo manje za psihologiju.

„Materijalni uslovi u kojima rade, uključujući i visinu zarade, nisu na zadovoljavajućem nivou. Pitanje je ugleda tih zanimanja – to je ono što je najveći problem“, rekla je Nataša Jovanović, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta.

Teško će se mladi čovek odmah opredeliti da uloži vreme u studije da bi radio posao koji ne zadovoljava njegove ambicije, kaže Nataša Jovanović. Svesni manjka interesovanja osnovali su i Centar za obrazovanje nastavnika.

„Tu rade ljudi koji predaju već na drugim odeljenjima, dakle na psihologiji i pedagogiji, sociologiji, istoriji, onda se zajedno bave metodičkim disciplinama, tako da mi negujemo na fakultetu kulturu održavanja nastavničke branše i esnafa“, kaže Jovanovićeva.

Opet je interesovanje malo. Postoji i zakonska obaveza da se za nastavnika mora položiti 36 predmeta, pa na ovom fakultetu izborom predmeta usmeravaju studente da se kasnije opredele za nastavnički posao.

Visoke plate u kompanijama, male u prosveti, prava đaka i roditelja bez jasnih obaveza i odgovornosti, nasilje nad prosvetnim radnicima, razlozi su što nema nastavnika za mnoge predmete. Posao se nudi studentima, predavačima srodnih predmeta i penzionerima. Ali oni radije odlaze u čuvare, na građevinu i tamo više zarađuju.

Izvor: rts.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.