fbpx
spot_img

Studenti FON-a pobednici takmičenja na Floridi, primena rešenja u poslovnom okruženju presudna za nagradu

Studenti Fakulteta organizacionih nauka pobednici su prestižnog takmičenja na Univerzitetu Florida, u kojem su pronašli najbolja rešenja za poslovanje tri kompanije.

To što je oko 50 miliona Amerikanaca prošle godine prvi put otišlo na kampovanje, našim studentima poslužilo je da kompaniju koja pravi kreme protiv komaraca i buba – visoko pozicioniraju na američko tržište.

„Najizazovnije jeste što su oni pokušali da stave fokus na generaciju cet i milenijalce, na mlade mame i da to bude proizvod koji se koristi u kući. Mi smo pronašli jedno jako zanimljivo tržište o kome oni nisu razmišljali, koje međutim nije niša, već smo pokušali da targetiramo ljude da preko svog hobija taj proizvod unesu u svoju kuću i u svakodnevnu upotrebu“, rekao je student Miloš Mihajlija, osvajač medalje.

Komisiji je pri ocenjivanju najvažnije, kažu, bilo da se rešenje može primeniti u stvarnom poslovnom okruženju.

„Zajedno sa nekim finansijskim pokazateljima i celim planom implementacije našeg rešenja, mi pokazujemo i dokazujemo da je baš naše rešenje prvo najizvodljivije, ali najisplativije i da će doneti najveći povrat na investiciju“, kaže Milica Đerić, student, takođe osvajač medalje.

„Ono što mi učimo studente jeste da inovativno razmišljaju i da ponude izvrsnost u svim segmentima poslovanja. Ono što nama omogućava to, jeste multidisciplinarnost studenata, s obzirom da povezujemo u tim studente menadzmenta, informacionih sistema i tehnologija“ ističe Vesna Damnjanović, predsednica saveta FON-a.

Domaća pamet se sve češće prepoznaje u svetu, kaže resorna ministarka. Taj potencijal u većoj meri treba da iskoristi i Srbija.

„Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija. Ovo je pre svega vrlo primennjiva nauka, i nauka koja može da pomogne ne samo kompanijama već i državi, i mislim da i država treba da se okrene više stvarno našim mladim ljudima, i da kada se mi susrećemo sa nekim problemima, da možda poslušamo i njihovo rešenje“, smatra Jelena Begović.

Na takmičenju je učestvovalo trista timova iz celog sveta a naredno je u maju u Hong Kongu.

Izvor: rts.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.