fbpx
spot_img

Nova izdanja I.K. „Arte“ iz Beograda, dva nova dela Predraga Jakšića

Izdavačka kuća „Arte“ iz Beograda odavno je zauzela svoje mesto na izdavačkom nebu Srbije i ozbiljnim radom i kvalitetnim odabirom književnika svake godine obraduje čitaoce desetinama kvalitetnih dela. Ovog septembra, nešto najnovije iz „Arte kuhinje“, nova su dela pesnika, dramskog pisca i reditelja Predraga Jakšića koja će se već u bliskom naredom periodu naći pred čitaocima.

Ovoga puta iz Jakšićevog pera dolazi nam zbirka poezije „Škrgut zuba“ i prozno delo „Misuri/U ono vreme, zlatno vreme“.

Urednik oba izdanja je Gordana Vlajić.

Kako navodi autor: „Misuri je drama apokalipse odavno odigrane u našoj glavi, glavi koja je postala nesposobna da vidi, da oseti, da shvati bilo šta drugo do trenutnog hedonističkog ispunjenja. U svetu bez vertikale nema ničega sem dece sa željama i odraslih sa neostvarenim snovima. Tu je i mnogo vode i blata, jer su pritoke životu postale jedini život. Drama U ono vreme, zlatno vreme je film u deset slika o izgradnji naftovoda kroz indijanski rezervat, kao parabola o istoriji i sadašnjici Sjedinjenih Američkih Država i svih svetskih „Amerika“. Metafilmska triodrama holivudizacije života i smrti jednog predstavnika vlasti, jednog trgovca špekulanta i jednog čoveka iz naroda. Uz krvave ruke i noževe.“

„Škrgut zuba“ je četvrta po redu zbirka pesama Predraga Jakšića, koji nastavlja dalje i dublje poetsko prepoznavanje i „raščišćavanje“ pounutrašnjenih civilizacijskih, umetničkih, medijskih i političkih zabluda koje nas okružuju. Škrgut zuba postaje jedini glas zatvorenih očiju, konformističkog ćutanja i kukavičluka koji zajedno proždiru današnjeg čoveka, čineći ga gluvim za stvarne stihove života.

Prva promocija knjiga biće održana 12. oktobra 2017. u Udruženju književnika Srbije u Beogradu, sa početkom od 19 časova. Na promociji će pored pomenutih knjiga biti promovisana i drama „Nečovek i Nežena“ koju je Predrag Jakšić objavio tokom 2016. godine. Odlomke iz knjiga čitaće glumci Teatra Levo iz Beograda.

Predrag Jakšić je pesnik, dramski pisac i filmski stvaratelj. Objavio je drame Oče, naš (2009), Kooperton 1244 (2013) i Nečovek i Nežena (2016). Dramu Misuri napisao je 2012. godine, a dramu U ono vreme, zlatno vreme 2016. godine. Objavio je i zbirke poezije Do trećeg lica množine (2012), Izlaz je izlaz i kad je visoko ili Ne spava sova, gleda (2012) i Haljine okaljane (2015) te knjigu iz filmske teorije Fenomen talačke situacije (2014). Scenarista je i reditelj filmova Pesnik (2013) i Povratak (2016). Član je Udruženja književnika Srbije.

Ne sumnjamo da nam i ovog puta Predrag Jakšić donosi nešto nesvakidašnje, drugačije i van svih klišea, te da će svi koji dođu 12. oktobra u Udruženje književnika Srbije, nesumnjivo prisustvovati sjajnoj književnoj večeri, kao uostalom i svako kome dođu u ruke nova dela ovog stvaraoca. Od strane Predraga Jakšića i I.K. „Arte“, svakako sjajna uvertira pred predstojeći sajam knjiga u Beogradu krajem idućeg meseca.

Borislav Kosanović
Borislav Kosanović
Pesnik i pisac, romantični huligan. Član „Arte“ družine, sa boravištem u Kljajićevu, a živi tamo gde putuje. Večno razapet između Disove tame i Mikine vedrine, svojih omiljenih pesnika, jednako ga inspirišu i Jesenjin i Džim Morison. Konture vedrine mu daju tri stvari istog početnog slova, „Partizan“, pank i poezija, a boje crtežu duše donosi osmeh ćerke Katarine. Sve što piše i stvara čini s nadom da će jednog dana ona biti ponosna na njega.