fbpx
spot_img

Nove aktivnosti Fondacije Novak Đoković

Novak Đoković Fondacija i The Human Safety Net otvorili senzornu sobu u ŠOSO „Jelena Majstorović“ u Zaječaru

 

Multisenzorne sobe su posebno važne u stvaranju najboljeg mogućeg ambijenta za tretman dece sa smetnjama u razvoju; posle Zaječara – planirana su otvaranja u Kovačici i Sjenici do kraja 2021. godine.

Novak Đoković Fondacija je danas u Zaječaru – kroz veliko partnerstvo sa The Human Safety Net i Generali osiguranjem Srbija – otvorila prvu multisenzornu sobu u Školi za osnovno i srednje obrazovanje „Jelena Majstorović“ za decu sa smetnjama u razvoju i autizmom. Sredstva za ovaj izuzetno važan vid podrške u njihovom odrastanju prikupljana su tokom globalnog humanitarnog izazova koji su u okviru svoje The Human Safety Net inicijative organizovali zaposleni u Generali Osiguranju Srbija u koordinaciji sa Novak Đoković Fondacijom, dok je kompanija Generali Osiguranje Srbija, prepoznavši značaj senzornih soba, izdvojila dodatna sredstva kako bi se opremile ukupno tri senzorne sobe.

Multisenzorne sobe su posebno opremljene prostorije koje se koriste prilikom tretmana senzorne integracije dece sa smetnjama u razvoju – u kojima ona istražuju, razvijaju čula i opuštaju se. Ova vrsta tretmana je izuzetno važna u radu sa decom jer potpomaže stimulaciju čula sluha, vida, dodira i mirisa – i omogućava im da razviju senzorne veštine koje će im biti potrebne za život. Stimulišuća i smirujuća atmosfera utiče na poboljšanje koordinacije, unapređuje sposobnosti komunikacije, deluje relaksirajuće na decu koja su stalno u pokretu i usmerava pažnju dece sa senzornim smetnjama.

Ova vrsta tretmana je izuzetno važna u radu sa decom jer potpomaže stimulaciju čula sluha, vida, dodira i mirisa – i omogućava im da razviju senzorne veštine koje će im biti potrebne za život.

 „Naša Fondacija veruje da svako dete – uz pravu podršku od najranijeg uzrasta – može razviti svoj pun potencijalZa nas je budućnost svakog mališana važna i zato želimo da im, opremanjem ovog multisenzornog prostora, pružimo najbolje uslove za prijatno detinjstvo, razvoj i stvaralaštvo bez ograničenja. Sigurno smo da ćete na najbolji način iskoristiti pažljivo uređen prostor i rekvizite koje smo zajedno odabrali u ostvarenju ovih ciljeva,“ – istakla je Maja Kremić, nacionalna direktorka Novak Đoković Fondacije. 

„Istraživanja, praksa i nauka poslednjih decenija upravo stavljaju akcenat na senzornu sobu kao izvorište za podsticaj ključnih komponenti u razvoju kao što je krupna i fina motorika, doživljaj ravnoteže i prostora, kao i sopstvenog tela. I vama i nama je cilj da u ovom prostoru zaživi krilatica univerzalnog dizajna kojom će učenje i svakodnevne aktivnosti postati dostupniji. Na kraju, ali ne manje važno, želimo  da podelimo iskru radosti podstaknutu mišlju da će, uz vaš predan rad, i naša donacija doprineti boljitku dece i njihovih porodica,“ dodala je Smiljana Grujić, glavna programska menadžerka Novak Đoković Fondacije.

Za dobrobit svakog deteta, prva senzorna soba u Zaječaru – Emila Badivuk, Smiljana Grujić i Dojna Maksić.

Veoma smo ponosi što u okviru humanitarne inicijative The Human Safety Net, zajedno sa našim partnerom Novak Đoković Fondacijom, iz godine u godinu pomažemo roditeljima i deci širom Srbije. Pored toga što ćemo do kraja ove godine otvoriti centre za roditelje u 10 gradova u Srbiji, opremanjem tri senzorne sobe pomoći ćemo deci sa smetnjama u senzornoj integraciji i učenju da razvijaju čula i kognitivne sposobnosti. Na taj način roditeljima pružamo podršku, a deci lepše detinjstvo i bolje šanse za srećniju budućnost,“ izjavila je Dojna Maksić, regionalna direktorka Generali osiguranja Srbija.

Senzorna soba je mesto u kom je terapija pojedinačno prilagođena svakom detetu i njegovim potrebama. Istražujući i razvijajući svoje senzorne veštine, dete se relaksira i u bezbednom okruženju oslobađa stresnih i napetih situacija.

 „Senzorna soba za nas predstavlja jedno od najznačajnih pomagala u radu sa decom koja imaju poteškoće u razvoju iz oblasti senzorne integracije. U samoj Senzornoj sobi se nalaze raznovrsni elementi koji će pomoći detetu da kroz igru istražuje i razvija svoje senzorne veštine ali i da se relaksira i u bezbednom okruženju oslobađa stresnih i napetih situacija. Zahvaljujući ovoj vrednoj donaciji, naša škola će proširiti svoje kapacitete u pružanju usluga dodatne podrške deci u ustanovama ne samo u gradu, već i šire. To će nas mapirati kao potencijalni Resursni centar za decu sa poteškoćama u razvoju u Istočnoj Srbiji. Dugujemo veliku zahvalnost Novak Đoković Fondaciji i njihovim partnerima Generali Osiguranju i The Human Safety Net-u,“ u zahvalnici je napomenula Emila Badivuk, direktorka Škole za osnovno i srednje obrazovanje „Jelena Majstorović“ iz Zaječara.

Do kraja godine je planirano otvaranje još dve multisenzorne sobe od strane istih partnera, i to u Dnevnom boravku za osobe sa smetnjama u razvoju u Kovačici, kao i u vrtiću Maslačak u Sjenici.

Novak Đoković Fondacija u Stopanji otvorila 48. vrtić koji će omogućiti kvalitetno predškolsko obrazovanje za još 75 mališana

 

 

Novak Đoković Fondacija nastavlja svoju misiju pomoći vrtićima i deci širom Srbije; u Stopanji otvoren novi objekat sa idealnim uslovima za rast i razvoj najmlađih

U selu Stopanja, u opštini Trstenik, Novak Đoković Fondacija danas je zvanično otvorila predškolsku ustanovu „Biseri“, čiju je zgradu prethodno rekonstruisala i kompletno opremila. Svečanom otvaranju novog objekta prisustvovali su su-osnivač i globalna direktorka Fondacije Jelena Đoković, nacionalna direktorka Maja Kremić, direktorka vrtića Marina Petrović, kao i predsednica opštine Trstenik Milena Turk.

Vrtić je opremljen i savremenom prihvatnom kuhinjom, toaletima za decu, hodnikom i pomoćnim prostorijama za vaspitače.

Kvadratura novog objekta iznosi približno 280 kvadratnih metara, a rekonstruisani vrtić će omogućiti boravak i odrastanje 75 mališana u najboljim uslovima. Otvorene su tri radne sobe za sve uzrastne grupe. Objekat je opremljen i savremenom prihvatnom kuhinjom, toaletima za decu, hodnikom i pomoćnim prostorijama za vaspitače.

Ukupna vrednost donacije Novak Đoković Fondacije iznosi 12 miliona dinara, u okviru kojih je 10 miliona namenjeno za izvođenje svih neophodnih radova – dok su preostala dva miliona upotrebljena za opremanje vrtića. Uz ovaj iznos, Opština Trstenik je sa dodatnih 10,7 miliona dinara doprinela samoj izgradnji objekta.

Globalna direktorka Fondacije Jelena Đoković uživa u igri sa mališanima u novom vrtiću u Stopanji.

„“Biseri“ su vrtić sa dugom tradicijom koji će na ovaj način dobiti novi sjaj i sve što je potrebno kako bi se najmlađima pružili idealni uslovi za rast i razvoj u podsticajnom okruženju za učenje. Zbog ovoga se Fondacija trudi da sav nameštaj, oprema, didaktika i igračke budu u skladu sa priznatim metodama, te da prate pravilan razvoj svakog deteta. Stopanjci su divni ljudi i radujemo se što ćemo njima i njihovoj deci svakodnevnicu učiniti još lepšom,“ izjavila je Jelena Đoković, globalna direktorka Novak Đoković Fondacije.

Nacionalna direktorka Fondacije Maja Kremić stekla je nove drugare na današnjem otvaranju vrtića.

Stopanja je jedno od retkih sela u Srbiji iz kojeg mladi ne odlaze i koje živi život punim plućima. Mesto je održavanja mnogih kulturnih, sportskih i poljoprivrednih manifestacija prepoznatih i izvan opštine Trstenik. Upravo su ovo razlozi zbog kojih se Novak Đoković Fondacija odlučila da uloži u ovaj vrtić i podstakne lokalne porodice da, zajedno sa svojim biserima, ostanu u Stopanji i nastave da čine ovo mesto jedinstvenim!“ – istakla je Maja Kremić, nacionalna direktorka Fondacije.

Svi članovi NDF tima napustili su danas Stopanju prepuni sjajnih utisaka. Do sledećeg viđenja, drugari!

Naš vrtić postoji više od 60 godina i vremenom je prerastao u ustanovu vrednu pažnje i ponosa građana Trstenika i okoline. Ovaj vid saradnje sa Novak Đoković Fondacijom za nas predstavlja veliku čast i privilegiju, a sigurna sam i da će mališani još dugo pamtiti današnje druženje sa Jelenom i Majom…“ dodala je Marina Petrović, direktorka vrtića “Biseri” iz Stopanje.

Do sada je Novak Đoković Fondacija rekonstruisala ili izgradila 48 vrtića i tako pomogla više od 47.000 dece, a ujedno i sprovela obuke za blizu 2.300 vaspitača i učitelja u Srbiji. Vizija i cilj Fondacije su jasni – da što više dece dobije pristup nužnom predškolskom obrazovanju, što je od presudnog značaja za njihovo pravilno odrastanje u jake, samosvesne i kreativne ličnosti i članove našeg društva.

 

 

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.