fbpx
spot_img

Nove aktivnosti Fondacije princeze Katarine

PRINCEZA KATARINA OPREMILA DOM ZA DECU „VASA STAJIĆ”

Beograd, 2. mart 2022. – Humanitarna organizacija Lajflajn iz Čikaga, čiji je pokrovitelj Nj.K.V. Princeza Katarina, zajedno sa Fondacijom Njenog Kraljevskog Visočanstva u Beogradu obezbedila je 25 dušeka, 30 kompleta posteljine, 50 jastuka, 30 plastificiranih presvlaka za dušeke i dnevnih prekrivača za Zavod za vaspitanje dece i omladine „Vasa Stajić” u Beogradu.

Takođe, tri dnevne sobe opremljene su policama za knjige, TV-om sa postoljem, sofom, foteljom, tepihom, ukrasnim jastucima, slikama i stolom sa šest stolica. Svaka soba je dobila i novi odeljak za učenje – stolove, stolice, kompjutere i table od plute. Takođe je obezbeđen i štampač u boji za Dom „Vasa Stajić”.

Ovo sve je omogućeno zahvaljujući velikodušnim donatorima: g-dinu Džonu i g-đi Lani Vujičić i njihovoj porodici, Fondaciji Džon i Mildred Medić Vučenić, Grupi Tri Kola iz Ilinoisa (Kolo srpskih sestara crkve Svetog Đorđa iz Džolijeta, Kolo srpskih sestara „Kneginja Zorka“ iz Lensinga i Kolo srpskih sestara crkve Svetog Arhangela Mihaila iz Lensinga), kao i g-dinu Ejveriju Stiratu i g-đi Nadi Cemović Stirat.

„Veliko hvala našim dragim prijateljima koji su se uključili u ovaj projekat i tako omogućili deci da imaju bolje uslove u ovom Domu. Veoma je važno da deca u tom uzrastu steknu digitalnu pismenost kao deo društvenog razvoja. Veoma sam srećna što vidim da smo ujedinjeni u ideji da se ovakvi projekti realizuju i da smo u mogućnosti da pomognemo deci kojoj je potrebna podrška“, rekla je Nj.K.V. Princeza Katarina.

„U ime Zavoda za vaspitanje dece i omladine „Vasa Stajić“ zahvaljujem Fondaciji Nj.K.V. Princeze Katarine i svim donatorima na opremanju dječjih spavaćih i dnevnih soba, što će poboljšati uslove i učiniti njihov svakodnevni boravak u našoj ustanovi udobnijim i lepšim. Veliko srce i humanost pokazali su se i ovoga puta, čak i tokom pandemije, kada imamo ograničene mogućnosti. Plemenitost i podrška koju dobijamo od naših donatora su od velikog značaja za našu ustanovu. Radićemo na održavanju veoma dobre saradnje koju imamo sa Fondacijom Nj.K.V. Princeze Katarine, koja nas godinama podržava. Još jednom se pokazalo da dobročinstvo i humanost nemaju granice, a mi smo tu samo da ih prihvatimo raširenih ruku i predamo deci naše ustanove“, rekla je g-đa Anita Buzejić Šubarić, direktorka Zavoda za vaspitanje dece i omladine „Vasa Stajić”.

POSAĐENE PRVE SADNICE U DVORSKOM KOMPLEKSU U OKVIRU EKOLOŠKOG PROJEKTA

Beograd, 23. februar 2022. – Juče je u parku Dvorskog kompleksa obavljena sadnja prve grupe drveća u okviru ekološkog projekta „Memorijalna sadnja drveća u Dvorskom kompleksu“. Zasađene su nove sadnice japanskog javora, indijskog jorgovana, breze, platana i hrasta, koje sada obogaćuju prelepi Dvorski park i daju doprinos očuvanju životne sredine.

Ekološki projekat „Memorijalna sadnja drveća u Dvorskom kompleksu“ Iniciran je u decembru 2021. godine sa glavnim ciljem da se odgovori na izazove sa kojima se suočava šuma Dvorskog kompleksa u kojoj mnoga stabla umiru zbog starosti, kao i da se unapredi životna sredina i doprinese očuvanju prirode. Ovaj projekat neguje i zaostavštinu Nj.V. Kralja Aleksandra I – približava se 100. godišnjica od kako je on svojim ličnim sredstvima podigao Kraljevski Dvor i lično učestvovao u projektovanju Dvorskog parka.

Ovo je bio samo prvi deo sadnje drveća, a sledeća grupa stabala biće zasađena u martu. Ovo drveće će takođe biti posvećeno onima koji su podržali ovu ekološku akciju.

„Veoma sam srećan što vidim da se Dvorski park obnavlja ovim novim sadnicama i iskreno sam zahvalan svim pojedincima i kompanijama koji su podržali naš ekološki projekat. U Dvorski komplek je ugrađena vizija mog dede, Kralja Aleksandra I, i veoma sam zadovoljan što će njegov san nastaviti da živi.

Svako zasađeno drvo je od velikog značaja i za sadašnje i buduće generacije i možda je najprikladniji dar od svega što možemo dati našoj planeti i životnoj sredini. To je poklon koji nastavlja da daje“, rekao je Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar.

Za više informacija o projektu posetite link na sajtu Kraljevske porodice Srbije.

PRINCEZA KATARINA NASTAVLJA DA POMAŽE OSNOVNU ŠKOLU U SUVOM DOLU

Beograd, 21. februar 2022. – Humanitarna organizacija Lajflajn Čikago i Fondacija Nj.K.V. Princeze Katarine uručili su još jednu donaciju Osnovnoj školi „Moša Pijade“ u selu Suvi Do u opštini Žagubica, zahvaljujući velikodušnim donatorima iz Dobrotvorne fondacije porodice Nelson i Fondacije Džon i Mildred Medić Vučenić, koji su učenicima i nastavnicima ove škole omogućili bolje uslove za učenje i život.

Nakon renoviranja prve dve učionice, koje su takođe obezbedili Lajflajn Čikago i Fondacija Princeze Katarine u novembru 2020. godine, ukazala se potreba da škola otvori i treću učionicu, za koju je dobila donaciju novog nameštaja – 12 školskih klupa, 24 stolice, 1 katedru sa stolicom i 2 table, što je omogućila Dobrotvorna fondacija porodice Nelson. Takođe, kompletno je renoviran jedan toalet, što je obezbeđeno prilogom Fondacije Džon i Mildred Medić Vučenić.

„Naša deca zaslužuju da imaju što bolje uslove za učenje, a svi mi treba da im ih obezbedimo, kako bi mogli bezbrižno i bezbedno da pohađaju nastavu, u lepom radnom okruženju. Zbog toga je ova donacija toliko važna i veoma sam zahvalna Dobrotvornoj fondaciji porodice Nelson i Fondaciji Džon i Mildred Medić Vučenić, koje već dugi niz godina velikodušno podržavaju rad Humanitarne organizacije Lajflajn Čikago i moje Fondacije u Beogradu.

Zajedno smo obradovali mnogo dece u Srbiji. Veoma mi je drago da naši ljudi u dijaspori žele da pomognu našoj zemlji i da nisu zaboravili svoju otadžbinu. Oni pokazuju da kada je u srcu ljubav, i spremnost da se pomogne, možemo da učinimo mnogo za dobrobit dece, koja su naše najveće blago“, izjavila je ovom prilikom Nj.K.V. Princeza Katarina.

„Želim da se zahvalim u svoje ime, u ime đaka i osoblja škole OŠ „Moša Pijade“ Fondaciji Nj.K.V. Princeze Katarine na donaciji nameštaja za učionicu (školske klupe, školske stolice, bele školske table) kao i na rekonstrukciji mokrih čvorova  i obnavljanju školskog toaleta.

Donacija mnogo znači školi i učenicima jer obezbeđuje bolje uslove za boravak i rad učenika u isturenom odeljenju OŠ „Moša Pijade“ Žagubica u Suvom Dolu“, rekla je g-đa Sunčica Jović, direktorka škole.

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.