fbpx
spot_img

Obrazovni sistem Srbije – postoji li problem?

U poslednjih nekoliko dana aktuelna je tema prijemnog ispita za upis u srednje škole. Naime, test iz matematike je odložen iz bezbednosnih razloga, jer su se neki od zadataka pojavili na društvenim mrežama.

Ovaj incident je izazvao burne reakcije kod roditelja i dece. Veliki broj osnovaca i njihovih roditelja pojavilo se na ulici da bi izrazili protest, neslaganje i zatražili ukidanje prijemnog ispita. Tada smo mogli videti veliki broj transparenata. Njima se ukazivalo na truli obrazovni sistem, koji već godinama uništava decu i mlade.

Tražili su i ostavku ministra prosvete.

Ja bih postavio jedno pitanje: Da li mislite da bi ostavka Ministra prosvete rešila sve naše probleme?

Kada već govorimo o obrazovnom sistemu trebamo biti objektivni. Obrazovni sistem u Srbiji ima svoje prednosti i mane. U ovom trenutnku, ima mnogo više mana, a ovaj prijemni ispit je samo jedan manjinski deo.

  • Jedan od najvećih problema predstavlja vršnjačko nasilje koje je svake godine u porastu. Sve više dece je žrtva nekog vida nasilja, psihičkog ili fizičkog. Prethodnih godina bili smo svedoci da kroz medije čujemo razne stvari vezane za ovu temu. Ministarstvo prosvete je donelo akcioni plan koji se odnosio na rešavanje ovog problema. U škole su uvedene kamere, nasilje se strožije sankcioniše, tu je i školski policajac. Usprkos svemu ovome, stanje se nije promenilo.
  •   Pozicija nastavnika u školama, takođe se može smatrati problemom. Nastavnici su izgubili poziciju koju su nekada imali. Došli smo u situaciju da nastavnik predstavlja osobu koja u obrazovnom sistemu predstavlja figuru koja služi samo kao ispomoć učeniku, nema autoritet i integritet. Neretko smo svedoci da nastavnici budu žrtve nasilja besnih učenika ili roditelja koji su nezadovoljni sopstvenim  uspehom ili uspehom svog deteta. Ne traže krivce u sebi ili svojoj deci, već u nastavnicima koji nisu hteli da daju nezasluženu ocenu. Naravno, postoje i izuzeci, ali to nije razlog za nasilje. Najbolji primer za ovu situaciju je razgovor deteta sa direktorom jedne privatne škole, gde učenik kaže: „Ne može to tako, ne može ocena u dnevnik. Pozvaću mog tatu!“
  • Jedan od problema predstavljaju i plate. Profesorska plata u srednjim i osnovnim školama je između 47 000 – 49 000 dinara. Uzimajući u obzir životni standard i ogromne cene, ovakva plata je sramna.
  • Cena kompleta udžbenika je previsoka. Za jedno dete, ona u proseku iznosi između 12 000 – 15 000 dinara, što je nezamisliva cena za domaćinstvo koje ima više od dvoje dece. Naravno, tu je školski pribor i još mnogo toga što treba obezbediti svake školske godine.

Ovo su samo neki od problema koji pogađaju naš obrazovni sistem.

Sada ću ponovo postaviti pitanje: Da li je prijemni ispit naš najveći problem? Da li je jedino rešenje ostavka Ministra prosvete?

Ostavka ne rešava nikakve probleme, a najmanje problem prijemnog ispita. Tek kada uvidimo suštinu problematike, moći ćemo da razmišljamo o konkretnim potezima i idejama.

Do tada, sve je tapkanje u mestu.

Srđan Đurić
Srđan Đurić
Dolazi iz Slepčevića, sela u blizini Šapca. Studira u Novom Sadu, na odseku za Srpski jezik i književnost. Takođe, pisac je. Njegova prva zbirka pesama naziva se „Pesme moje" i objavljena u maju, 2017. godine, u pripremi je i njegova druga zbirka pesama. Dobitnik je mnogobrojnih plaketa i nagrada za književnost.