fbpx
spot_img

Od Uderca, i njemu u čast…

– Uderco… po zaslugama, i u skicama prijatelja –

Foto: bdtheque.com

Mnogi strip sladokusci bi mogli raći da… Bez Uderca nema udarca! U ovom pregledu velikana stripa, pogotovo franko-belgijskog stripa, teško da bismo

Foto: dargaud.com/bd/Tanguy-et-Laverdure

prošli bez nekih preklapanja: u okosnici našeg prikaza bila je namera da

bacimo pogled na osnovna ostvarenja koja su kreirali Gošini i Uderco kao tandem – to su, dakle, Asteriks, Jehan le Pistolet i Umpah-Pah.

Samo nešto  vezi sa izgovorom – Približan francuski izgovor bi bio Üderzo, sa onim ‘mutnim’ glasom kao u nemačkom naravno sa naglaskom na poslednjem slogu, ali biva, s obzirom na poreklo,  da nam je bliskiji izgovor originalni italijanski izgovor, sa U-i -c; dakle to, ili Uderzo, pa kako god… No, idemo sa stvaralaštvom.

Da podsetimo, Nakon što je Gošini preminuo 1977, sam nastavio samostalno rad na novim epizodama Asteriksa, što se svakako tu i tamo odalo po stilu, pa recimo i kvalitetu, ali danas se sa svojih 90 godina sigurno sa ponosom može osvrnuti na svoj nekadašnji rad! U nekom proširenju ćemo napomenuti da je Uderzo, van nekog ustaljenog sveta akcione komike poznat i po stripu o dva pilota, po scenariju Žan-Mišel Šarlijea (Charlier). U pitanju su naravno Tangi i Laverdir (Tanguy et Laverdure), u čiju je likovnu obradu na neko vreme bio uskočio i majstor Žiže! (Jijé).

Ako sada samo preletimo (nekom prilikom bi to zaslužilo i sletanje i zadršku pri

Foto: amazon.fr

predstavljanju!) preko autentičnih ostvarenja

Foto: forum.ucweb.com

Uderca i saradnika, dolazimo do možda glavnog naglaska za ovu priču – Naime, kolege velikog crtača su se potrudile dau vidu

Foto: Mišo Koprivica

nekog omaža, makar on ličio negde na parodiju i ismevanje, ukažu poštovanje ovom autoru tako što su izradili jedan kolaž album koji prikazuje obradu dogodovština o Asteriksu i Obeliksu, pri čemu se često, u raznim svojstvima pojavljuje i sam Alber Uderco! (kao portretista, novinar, nekakav preduzimač,  nesuđeni rimski špijun, ili pošteđeni zarobljenik iz Rima… ovo poslednje, npr, u vizuelno malo realističnijem, i malo surovijem prikazu jednog boja, od autora Stalnera). Album Uderco u skicama prijatelja (Uderzo croqué par ses amis) originalno je izdat 1996. u ediciji Soleil productions. Kad se sabere, u njemu se iskazalo čak 26 autora, što crtežom što idejom; priznajmo, mnoga imena ne znače mnogo ovdašnjem auditorijumu, ali pomenimo neke, pa se možda odnekle i prisetimo: Arleston, Crisse, F. Meynet, M. Janvier, E. Stalner, Coutelis, Corteggiani, Juszezak, Kraehn… Za naslovnu stranu npr., sa ovim počasno -klimavim položajem na štitu (kao što inače nosaju galskog starešinu, jel’ te) pobrinuose  Žan-Luj Murije (Mourier). Neki od autora relativno verno prenose izvorni stil koji vizuelno sleduje Asteriksu i družini, negde je tosvojevrsno modifikovano ili pojednostavljeno, a negde ima malo više realističkog prikaza – rekosmo, već: Stalner, kao i Franz (naslovna slika ovog članka) a ima i prikaza savremenih situacija u kojima  se pojavljuje Uderco  – kao dečkić u trvenju sa vršnjacima, u malo neobičnom proboju kroz papirna prostranstva, ali i u šetnji sa izabranicom svog srca, na čije zaprepašćenje izleću deca iz jednog obdaništa (junaci galskog sela, ali i Umpah-Pah, Tangi i Laverdir…) koja našeg Albera jednoglasno dozivaju: „TATAA!“! Inače, tematski, većina ovih stripčića se drži standardnog ambijenta istorijskog trenutka (uz nekoliko scena kad Asteriks i Obeliks, opet kao deca, zalutaju u šumu među nimfe i vile…) ali u par prilika je nama dobro poznata atmosfera transponovana u neku praistoriju!

Uživajmo u nekoliko ovde predočenih kadrova, a naša priča će se NASTAVITI.

Foto: danslabulle.over-blog.com
Foto: Mišo Koprivica
Foto: Mišo Koprivica

 

Foto: Mišo Koprivica

 

 

 

Mišo Koprivica
Mišo Koprivica
Mišo Koprivica je od svog ranog opismenjavanja veliki ljubitelj stripova, a tu sklonost nije zasenio ni razvoj interesovanja prema lepoj književnosti, raznolikoj stručnoj literaturi, prema raznim (sup)kulturnim sadržajima uopšte. Svoje malo bekstvo i nadgradnju nad zamućenom kolotečinom nalazi i u pisanju i konzumiranju poezije, uživanje u slušanju muzike i skromnim porodičnim kretanjima. Oženjen je i otac dvoje dece.