fbpx
spot_img

Peti festival nesvrstanog stripa

http://www.slobodnaevropa.org/content/
http://www.slobodnaevropa.org/content/

Na više lokacija na području Beograda i Pančeva, od 29.09. do 05.10.2014. održan je peti međunarodni festival nesvrstanog stripa Novo doba, na kojem su predstavljeni radovi nekih od najznačajnijih umetnika nezavisne scene iz Srbije i regiona. Kroz izložbe, radionice, debate i koncerte, festival je odškrinuo vrata koja vode u andergraund – u podzemne umetničke tokove koji svesno i svojevoljno egzistiraju na margini. Ova mala, ali uporna zajednica, već godinama opstaje zahvaljujući međusobnoj saradnji i entuzijazmu.

http://daily-hc.blogspot.com/2014/09/5
http://daily-hc.blogspot.com/2014/09/5

Dakle, iako najavljen kao festival stripa (nesvrstanog, što ne znači i “neangažovanog”), ovaj hepening posvetio je

festival-stripa-par
http://www.slobodnaevropa.org/content/

 dosta pažnje raznovrsnim likovnim postupcima – ilustracije, izložbe slika, grafičke radionice, uključujući i sito štampu dr. Sve to beše potkrepljeno video projekcijama i raznovrsnom muzičkom potporom (čak i guslarsko veče Bogdana Miloševa (Vršac)!) a na oslikavanju murala ispred zemunske “Matrijaršije” viđena je ilustratorka iz Švedske Ana Erlemark (Anna Ehrlemark)

U svom tom obilju i raznovrsnosti, navešćemo najpre lokacije na kojima se odvijao Festival:

„Matrijaršija“, alternativna umetnička galerija u Zemunu ( radionice sito štampe sa kolektivima: Czentrifuga (Berlin), Meconium éditions (Bordo) i Greed Graphics (Subotica), te radionica stripa koju je vodio jedan od najznačajnijih savremenih autora nezavisnog stripa u Srbiji Danilo Milošev Vostok.), Centar za kulturnu dekontaminaciju (npr. radovi zagrebačke grupe ZZOT, koja je obeležila alternativni strip tokom 1980-ih.) klub „Ciglana“, (Višnjička Banja) Ulična galerija u Beogradu, Zemunski mali umetnički centar (ZMUC), Galerija Elektrika u Pančevu…

http://www.seecult.org/vest/5-novo-doba-dimenzija-ludilo
http://www.seecult.org/vest/5-novo-doba-dimenzija-ludilo

Među mnogobrojnim učesnicima navešćemo: Marko Turunen iz Finske, Dunja Janković, Igor Hofbauer ( ilustrator iz Zagreba, široj publici najpoznatiji po plakatima koje je godinama dizajnirao za „Močvaru“, kultni zagrebački klub)i Miron Milić iz Hrvatske, Goran Dačev iz Makedonije (izložba slika u “Matrijaršiji” – v. sliku 1), Mathieu Desjardins i Renard IV iz Francuske, Anna Ehrlemark, Mattias Elftrop i Heidi Somero iz Švedske, grupa Grejpfrut, Ekološko društvo Porevit i klub Menza pri Koritu iz Slovenije, grupe Studiostrip, Mubareć i Karkatag iz Beograda, Miroslav Lazendić iz Subotice, Aleksandar Zograf i drugi.

U Ciglani je prikazana izložba “Dimenzija ludilo” (Studiostrip, Novo Doba, Krpelj), a održan je (4. okt.) i Sajam malih izdavača, na kojem su se predstavili, uglavnom već pomenuti: Studiostrip (Beograd), Czentrifuga (Berlin), Greed Graphics (Subotica), Meconium éditions (Bordo), Renard IV (Klermon-Feran), Wostok/Krpelj (Sombor), Mubareć (Beograd), Igor Hofbauer (Zagreb), Wormgod (Malme)..

Prostor za završnicu festivala “Novo doba” pružila je Galerija Elektrika u Pančevu, gde je održano još jedno izdanje Grrr Programa, u organizaciji velikana našeg savremenog stripa Aleksandra Zografa.

Za završni ugođaj je bila zadužena i Dvorana Apolo (koncertni program: The Cyclist Conspiracy (Beograd), Babilonci (Zagreb) i DJ Jahvo (Zagreb).

Kao i do sada, a nadamo se i ubuduće, svi programi su navedeni kao“slobodni i besplatni, lepi i potresni”.

Više sadržaja na sajtovima novodobafestival.net

i http://www.slobodnaevropa.org/content/festival-nesvrstanog-stripa-novog-doba

Mišo Koprivica
Mišo Koprivica
Mišo Koprivica je od svog ranog opismenjavanja veliki ljubitelj stripova, a tu sklonost nije zasenio ni razvoj interesovanja prema lepoj književnosti, raznolikoj stručnoj literaturi, prema raznim (sup)kulturnim sadržajima uopšte. Svoje malo bekstvo i nadgradnju nad zamućenom kolotečinom nalazi i u pisanju i konzumiranju poezije, uživanje u slušanju muzike i skromnim porodičnim kretanjima. Oženjen je i otac dvoje dece.
WordPress PopUp Plugin