fbpx
spot_img

Održan seminar „Školice života“ u Ljigu

Foto:novakdjokovicfoundation.org
Foto: novakdjokovicfoundation.org

Seminar Školice života „Podrška razvoju kritičkog mišljenja u ranom uzrastu“ održan je u Ljigu.

Seminar Školice života, održan u Ljigu krajem avgusta, imao je za cilj da vaspitačima i učiteljima pruži metode i tehnike razvijanja kritičkog mišljenja kod dece.

Predškolska ustanova „Kaja“ iz Ljiga vredno je obeležila početak nove radne godine. Modul obuke „Podrška razvoju kritičkog mišljenja u ranom uzrastu“ realizovan je u periodu od 30. do 31. avgusta 2014. godine u Ljigu. Seminaru je prisustvovalo 15 vaspitača, 5 medicinskih sestara, direktorka i psiholog PU „Kaja“, kao i predstavnici „OŠ Sava Kerković“. Ovaj seminar je jedna od aktivnosti u okviru nastavka projekta „Školice života zajedno za detinjstvo“ koji Fondacija Novak Đoković realizuje u saradnji sa CIP – Centrom za interaktivnu pedagogiju, koji je implementacioni partner na projektu.

ljig 2

Osnovni cilj seminara je ovladavanje interaktivnim pristupom u procesu razvoja kritičkog mišljenja kroz rešavanje problema, unapređivanje ideja, simboličko predstavljanje i donošenje odluka. Ističe se da je veoma bitna podrška deci u iskustvenom učenju, istraživanju, različitim načinima predstavljanja saznanja. Ističe se unapređivanje dijaloga vaspitač – dete – dete u procesu učenja.

Voditeljke obuke ističu kao podsticajno za rad činjenicu da je grupa mešovitog sastava, tako da je ovo bila pogodna prilika za razmenu različitih iskustava, što je podstaklo raznovrsnost pristupa problemima o kojima se razgovaralo. Vaspitači i učitelji razmenili su mnoštvo ideja i načina primene sadržaja u radu sa decom različitih uzrasta. Aktivno su primenjivali naučeno u izradi planova aktivnosti sa novim tehnikama učenja, što će svakako, uz međusobnu podršku, olakšati primenu programa u svakodnevnoj praksi.

 

U organizaciji CIP – Centra za interaktivnu pedagogiju, seminar su realizovale autorke programa obuke mr Milica Ćebić sa Učiteljskog fakulteta i dr Živka Krnjaja sa Filozofskog fakulteta.

Učesnici su seminar u celini vrednovali prosečnom ocenom 3,83 (od maks. 4), a pored pohvala predavačima neki od utisaka bili su:

„Seminar je dao odlične i primenljive tehnike za rad sa decom”

„Zanimljivo, novo, veoma korisno, nadahnujuće.“

ljig 3

Izvor: novakdjokovicfoundation.org

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.