fbpx
spot_img

Omaž “Nekazanog” Milenku Ratkoviću

Međunarodno udruženje književnih stvaralaca i umjetnika “Nekazano” u saradnji sa JU Kulturni centar Bar održalo je u Dvorcu kralja Nikole promociju desetog broja časopisa za kulturu i umjetnost “Nekazano” koji je posvećen čuvenom preminulom barskom književniku Milenku Ratkoviću.

Promociji je pored brojnih posjetilaca , književnika i pjesnika prisustvovala i porodica pokojnog doajena crnogorske i jugoslovenske književnosti za djecu i mlade.

Labud N. Lončar, predsjednik “Nekazanog”, zahvalio se Kulturnom centru Bar i Muzičkoj školi „Petar II Petrović Njegoš“ na pomoći u realizaciji ove večeri, kao i svim portalima i sredstvima javnog informisanja, napominjući da ovim časopisom “Nekazano” istovremeno obilježava i pet godina postojanja.

Gordana SrećkovićVladimir CerovićSanja VeličkovićAna Ivančević i Maja Nikolić čitali su odlomke iz stručnih radova Ratkovića o Baru i ljudima koji su obilježili istoriju grada.

Pjesnikinja Tatjana V. Maras publici je pročitala Ratkovićevu pjesmu „More“ i podsjetila da je on praktično sa ovom pjesmom, davno, zakoračio u svijet književnosti.

U ime porodice Ratković, posjetiocima i organizatorima zahvalio se Milenkov sin Dragan napominjući da mu je drago da se “Nekazano” sjetilo da na ovaj način sačuva uspomenu na njegovog oca.

U drugom dijelu večeri, Lončar je uručio priznanje „Božidar Filipović – Fićo“ mladoj barskoj pjesnikinji Aleksandri Đurović za objavljenu knjigu poezije „Snovi na javi“.

Priznanje je uvedeno prije četiri godine, a dodjeljuje se talentovanim mladim pjesnicima kojima je Nekazano u toj godini objavilo knjigu.

Lijepoj atmosferi doprinijeli su mladi pijanisti Nikolina Lukšić i Đurađ Ostojić, a Nekazano im je za njihov dosadašnji rad dodijelilo priznanje za doprinos i afirmaciji udruženja.

“Nekazano” je ovom prilikom podijelilo i nove članske karte: u članstvo su primljeni Ina ĐuranovićRadomir Puco DragićevićVladimir Cerović i Sanela Ramadanović Softić.

Za počasnog člana primljena je Savka Gudović Parađina.

Uz pomoć predsjednika Skupštine udruženja Mladena Babovića, i pjesnikinje Gordane Srećković, svim pjesnicima su dodijeljena priznanja povodom petogodišnjice “Nekazanog”.

Posebno zadovoljstvo publici priredio je čuveni crnogorski pjevač i kompozitor Zdravko Đuranović, odskora i počasni član udruženja i autor knjige poezije „Izviraće đe je izviralo“, koji je izveo dvije pjesme.

U restoranu „BB“ potom je peti put zaredom organizovan doček Pjesničke nove godine.

U programu su učestvovali Aleksndra Đurović, Mladen Babović, Darko BulićNataša Lečić, Gordana Srećković, Maja Nikolić, Zdravko Đuranović, Ina Đuranović, Sanela Ramadanović Softić, Marko GiljačaVinka Marstijepović Lerinc, Sanja Veličković, Ana Ivančević,  Ognjen Lutovac, Labud N. Lončar, Tatjana V. Maras, Vladimir Cerović, Duško Nedović, Aleksandar Jovanović, Radomir Puco Dragićević, Vasilije Vasko Janković, Vojin Vuletić, Ilija Vuković i Trivo Zolak.

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.