fbpx
spot_img

Oržana spektakularna ceremonija otvaranja Zimskih olimpijskih igara Peking 2022

Danas u 13.00 časova u glavnom gradu Kine, Pekingu, svečano su otvorene 24. Igre zimske Olimpijade. Spektakularna ceremonija otvaranja Zimskih olimpijskih igara Peking 2022 nagovestila je kakve nas Igre očekuju narednih 16 dana.

Photo: GEPA pictures/ Harald Steiner

Na najvećoj sportskoj zimskoj smotri na svetu, ovoga puta učestvovaće preko 2800 sportista iz 91 nacionalnog olimpijskog komiteta, koji će se takmičiti u ukupno 15 disciplina u 7 različitih sportova. Ukupno će biti podeljeno 109 kompleta medalja tokom Igara koje su počele danas, a trajaće do 20. februara.

Tokom ovog spektakularnog događaja, zastavu Srbije u defileu sportista nosio je alpski skijaš Marko Vukićević kome je ovo treće učešće na Zimskim olimpijskim igrama, nakon Sočija 2014. i Pjongčanga 2018. godine. 

Photo: GEPA pictures/ Harald Steiner

Ceremonija otvaranja održana je, baš kao i 2008. godine kada je Peking bio domaćin letnjeg izdanja Olimpijskih igara, na Nacionalnom stadionu (popularnom Ptičjem gnezdu). Usled globalne situacije sa pandemijom virusa Covid 19, ovoga puta ceremonija otvaranja održana je pred manjim brojem gledalaca.

Ceremonija koja je trajala oko dva i po sata, a počela je scenom obeležavanja Lunarne nove godine čija proslava u Kini je upravo u toku, iza čega je intonirana himna Narodne Republike Kine. Neverovatne scene menjale su se na Nacionalnom stadionu, a svaka od njih simbolično je prikazivala neki od elemenata tradicionalnog kineskog gostoprimstva.

Photo: GEPA pictures/ Harald Steiner

Usledila je parada sportista koja je, prema olimpijskom protokolu, započela sa Grčkom nakon čega su se zemlje ređale, ovoga puta prema kineskom alfabetu. Tradicionalno, uz veliki aplauz, poslednja je izašla delegacija Kine.

Delegacija Srbije je bila osamdeset prva po redu u defileu, a članovi našeg Tima bili su obučeni u plavu kombinaciju sa belim detaljima.

U umetničkom delu ceremonije nakon defilea nacija, kineski domaćini još jednom su zadivili svet neverovatnim performansom koji je predstavljao spoj vrhunske uvežbanosti izvođača, vizuelnih efekata i modernih tehnologija koje do sada na Olimpijskim igrama nisu viđene.

U zvaničnom delu ceremonije, sportistima i gledaocima obratili su se predsednik Organizacionog komiteta Zimskih olimpijskih igara i predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Predsednik Organizacionog komiteta Zimskih olimpijskih igara Čai Kui rekao je: „Mi smo danas svedoci da Kina ispisuje novo poglavlje u istoriji svetskog sporta. Radili smo blisko sa Međunarodnim olimpijskim komitetom i sa svim drugim partnerima. Imali smo mnogo izazova, ali smo uspeli da se izborimo sa svim što ovo vreme nosi i večeras će Zimske olimpijske igre biti otvorene, a naš veliki san postaće realnost. Nadam se da ćemo organizovati sjajna takmičenja. Ove Igre su velika pobeda svih naroda i svih nacija, a održavanje Igara predstavlja pobedu Olimpijskog duha.“

Predsednik Bah je svoje izlaganje započeo sa lepim željama za Lunarnu novu godinu na kineskom jeziku što je izazvalo veliki aplauz prisutnih gledalaca.

Hvala našim domaćinima na toploj i iskrenoj dobrodošlici. Posebnu zahvalnost dugujemo Organizacionom komitetu što su učinili da se ove Igre održe uprkos globalnoj pandemiji koja još uvek nije završena. Obaveza nam je da pomenemo i sportiste koji upravo zbog pandemije nisu uspeli da osvoje olimpijske norme i da ostvare svoje snove. Dragi sportisti, stigli ste ovde prevazilazeći sve prepreke i sada je došao trenutak koji smo svi zajedno dugo čekali. Mi sportisti, pokazaćemo celom svetu da možemo biti ljuti rivali na terenu, ali da poštujemo jedni druge i da živimo zajedno i u miru.

Predsednik Bah je u svom govoru još jednom pozvao sve političke lidere u svetu da poštuju rezoluciju Ujedinjenih nacija o Olimpijskom primirju koja je usvojena pred početak Zimskih olimpijskih igara u Pekingu i da pruže miru šansu.

Igre je otvorio predsednik Narodne Republike Kine, gospodin Si Đinping, nakon čega je usledio vatromet.

Olimpijsku zastavu je unelo 6 proslavljenih kineskih sportista osvajača olimpijskih i svetskih medalja u zimskim sportovima, nakon čega je intonirana Olimpijska himna.

Zakletvu su položili Kjiang Vang (biatlon) i Liju Đijaju (snoubord) u ime svih sportista učesnika Olimpijskih igara. Pored zakletve sportista, predstavnici trenera i sudija takođe su položili olimpijsku zakletvu u ime svih sudija i službenih lica.

Olimpijski plamen je upaljen na jedinstven način, postavljanjem Olimpijske baklje u veliku pahulju koja je napravljena od malih pahulja na kojima su ispisana imena zemalja učesnica Zimskih olimpijskih igara. Olimpijsku baklju u pahulju postavili su Diniger Jilamužijang (nordijsko skijanje) i Žao Žijaven (nordijska kombinacija).

Ceremoniji otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Pekingu prisustvovala je najviša delegacija Republike Srbije na čelu sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem i ministrom omladine i sporta Vanjom Udovičićem. Podršku našim sportistima sa tribina dali su član Izvršnog odbora i član MOK Nenad Lalović, kao i predsednik i generalni sekretar Olimpijskog komiteta Srbije, Božidar Maljković i Đorđe Višacki.

Photo: GEPA pictures/ Harald Steiner

Naš Tim u Pekingu čine dvoje sportista u alpskom skijanju, Nevena Ignjatović i Marko Vukićević. Prvi će na stazu izaći Marko Vukićević već u nedelju (6. februara) od 04.00 ujutru, kada će nastupati u spustu, disciplini koja je Markova specijalnost. 

Izvor: oks.org.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.