fbpx
spot_img

Zdravlje i lepota: Neke od korisnih svojstava namernica

Kada konzumiramo neke namernice, nismo ni svesni koliko one mogu da nam pomognu ili odmognu. Treba da znamo, u koje vreme treba da ih konzumiramo. Naš organizam reaguje drugačije, na iste namernice u određeno vreme.

Krastavac

Ako jedete krastavac pre spavanja, može vam pomoći da se probudite osveženi i bez glavobolja. Ipak ne treba preterivati sa krastavcem pre spavanja. On sadrži 95% vode u sebi, tako da može da vam poremeti ciklus spavanja.

Krastavac treba da izbegavaju osobe sa slabim želucem. On sadrži cucurbitacin, snažni sastojak koji može da uzrokuje probleme sa probavom. Takođe izbegavajte da posle konzumiranja krastavca pijete vodu. On je prepun vode, tako da možete da smanjite hranjive materije koje se u njemu nalaze i smanjujete njihove koristi.

Jaje

Jaje sadrži sve vitamine, osim vitamina C.

Proteini u jajima pomažu jačanju mišića i sitosti. Ona nam pomažu da kontrolišemo telesnu težinu, što je takođe važno.

Jaje je jedna od retkih namernica koje sadrže vitamin D. Ona su izvor holina, koji može da pomogne u sprečavanju defekta kod novorođenčeta. Od ostalih vitamina sadrži i vitamin A, vitamin B12, riboflavin (B2) i antioksidans selen, kao i lutein i zeoksanin, koji su dobri za vid.

Sa konzumiranjem jaja, takođe ne treba preterivati. Osobe koje jedu jedno jaje dnevno, imaju 20% manje verovatnoće da će oboleti od srčanih oboljenja.

Jaja mogu da ostanu u frižideru i do šest nedelja sveža. Tako da je odlična namernica za dobru i brzu večeru. Večera od koje će te se lepo najesti, su dva do tri jaja pripremljena sa povrćem.

Banane

Banane su veoma korisne jer mogu da imaju preobiotsko dejstvo, ako su manje zrele. Odgovor kako banane utiču na našu probavu, leži u njihovoj boji.

Žute banane imaju više šećera od zelenih. Žute banane imaju manje skroba, mogu da utiču pozitivno na probavu i na lečenje zatvora. Smeđe banane gube skrob vremenom. One sadrže više sećera i ugljenih hidrata i mogu izazvati mikroupale u telu, koje slabe imunitet. Smeđe banane su lako svarljive, ali sa njima ne treba preterivati zbog viška šećera i ugljenih hidrata.

Ako se bavite sportom, 2 banane mogu vam mogu obezbediti dovoljno energije, za 90 minuta intenzivnog treninga.

Jabuka

Jabuka
foto:forum.net

Dokazano je, da jabuka efikasnija od kafe. Ona može bolje da vas probudi ujutru.

Kiselina iz jabuka, povoljno utiče na varenje hrane u želucu. Takođe postoji i čaj od jabuke koji je odličan za varenje.

Kisele jabuke dosta mogu da pomognu da se kašalj smiri, kod pokvarenog želuca i bolova. Jabuke bi trebalo da se jedu tri puta dnevo, termički neobrađene (presne). Treba ih tako jesti nekoliko nedelja, pre ili posle jela.

Ko je slabijih živaca, treba da pije kafu od jabuka. Ona se kuva kao i svaka druga kafa. Pravi se tako što se zrele jabuke iseču na tanke kriške, osuše i samelju kao kafu.

Ako povraćate ili štucate, najbolje je dobro sažvakati i jesti kisele jabuke.

To su samo neke od namernica koje nam je priroda dala, koje možemo da iskoristimo da poboljšamo naše zdravlje. Zdravlje je na vašoj strani, ako brinete o njemu.

Prijatelji portala Pokazivač:

Kolonjska voda Merlin
👉 Neven, nana i bosiljak
👉 Prirodna voda
👉 Neguje kožu
Privlači pažnju svojim mirisom…💙Merlin kolonjska voda

☎️0641291334📞
#EmaZeleniput
#biljnipreparati
#biljniproizvodi

Ema Vitković
Ema Vitkovićhttp://www.facebook.com/usporavanje
Rođena u Nišu 1978. godine. Scenski masker, frizer, pedijatar i vaspitač. Imala emisiju "Iz mog ćoška" na Aleksinačkom radiju. Učestvovala na dva Fashion Week-a u Nišu kao šminker. U Nišu je vlasnik Pivnice "Usporavanje" . Voli da piše, da se druži i pomaže ljudima. Humanost i zdravlje su joj na prvom mestu. Udata je i majka dvoje dece, Sare i Stefana.