fbpx
spot_img

Osvrt Mirjane Marković za zbirku pesama ,,Vreme orhideja“ Suzana Rudić

POEZIJA U VRTU ORHIDEJA

 

Sačuvaj gram iskrenosti u beznadežnosti u danima od vetra i vatre i poslušaj pesme o ljubavi. Videćeš kako se skida katanac sa srca da bi se stvorio gral nade u snovima vezanim svilenim koncem. Stihovi  u pesku grade oazu želja i svaka  reč je potvrda ljubavi, mladalačke i iskrene kao što je i sama autorka knjige „ Vreme orhideja“ Suzana Rudić.

Ona iskreno zbori o životu, mladosti, strahovima i strepnjama i ljubavi što izaziva različita osećanja u mladom biću. Suzana u jednom trenu i kaže:“ Bezbroj je tuga , sreća jedna.“ Da li je to spoznaja ili razočarenje, da li je to strepnja zaspala u prizoru sutona ili nedostaje zrno nade da se napiše dan u polju lala  koje vene u zagrljaju devojačkog glasa.

Ljubav bez mržnje ne živi, prijateljstvo bez sumnje ne postoji kao i dan bez noći, sve ima svoj razlog i objašnjenje, ali ponekad je dobro se prekriti jorganom ćutnje.

Podneti teškoću dana, zalečiti ožiljke od oštrog korova što u nama raste težak je zadatak i zato se traži uteha u poljupcima oblaka. Seta je ponekad loš gospodar, ali  mladost snažnim preokretom menja boje dana i kišu pretvara u mirišljavu kupku što umiva lice osmehom.

Ta mladost nevina i razuzdana što poima svet, ponekad živi život boema i otima se pravilima i stereotipima.

Suzana svodi račune sa uspomenama smeštajući ih u fioke tajni i povlači se u puževu školjku dok ne osvane vreme orhideja!

Večeras napregnite vaša čula ipripremite se za putovanje po vrtu poezije Suzane Rudić, mlade pesnikinje koja hrabro korača zauzimajući u tramvaju želja svoje mesto pod  zvezdama!

                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Mirjana Marković                                                                                               književnik

 

 

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.