fbpx

ОТВОРЕНИ УМОВИ, СЛОБОДНИУМОВИ: Опасност двадест првог века – фалсификовани лекови!

000_9003

 У Дому омладине Крагујевца  отворена је трећег јула пета међународна стрип конференција „Крагујевац КомиКон ГОДИНА ПЕТА”.  У ноћи пуног месеца Павле Зелић магистар фармације био је у двострукој улози, као стрип сценариста и представник Агенције лекова и медицинских средтава Србије. Он је учесницима конференције преставио „Пројекат едукације деце и омладине о опасностима контаката са фалсификованим лековима” видео презентацијом активности Агенције и интерактивни стрип урађен за међународни пројекат савета Европе (иницијатива Европски директоријум за квалитет лекова и бригу о здрављу и Агенције за лекове и медицинска средства Србије).

 „Интерактивни стрип Ана Тахије прича о деци која долазе у контакт са фалсификованим лековима и како се млади суочавају са тим проблемом и како га превазилазе. Читаоци могу бирањем различитих наставака приче да одаберу шта ће јунаци урадити и да их одведу на прави пут.  Да науче на један занимљив и пријемчив, стриповски начин зашто су фалсиковани лекови опасни и како се понашати, ако се дође у контакт са њима. Ово је иницијатива пре свега Агенције за лекове Србије и Савета Европе Агенције за лекове Италије са циљем да се државни органи супроуставе појави фалсификованих лекова која је постала доминантна криминална активност на целом свету, са обртом од преко двеста милијарди евра годишње.  Трговина фалсификованим производима је изузетно опасна за младе, а мало позната у јавности.  Желимо да упозоримо јавност на ову опасност на занимљив и забаван начин. Данас смо стрип промовисали у Крагујевцу, а ускоро ће се појавити у школама широм Србије, једном бесплатном публикацијом и на интернету, са циљем да се деца упозоре и да када одрасту и дођу контакт са фалсификованим лековима понашати на исправни начин, да их неће узимати већ обавестити надлежне органе” рекао нам је магистар фармације Павле Зелић активиста Агенције за лекове и медицинска средства Србије.

 

После прве презентације овог стрипа у Србији, господин Зелић нам је дозволио да публикацију EDQM – а објавимо на порталу „Показивач”. Каишевима овог стрипа да ширимо мрежу упозорења код младих, од ове тренутно највеће опасности за младе двадесет првог века од бизниса већег од трговине дрогом , оружјем, људима….  Аутор концепта је Доменико Ди Ђорђо, причу осмислила Луиса Салмасо, сценариста Павле Зелић и нацртао Борис Ненезић. Јунаци овог стрипа су потпуно нови ликови који нас подсећају  на стрип који смо сви волели, „Алан Форд”. Јунаци  у новој верзији причају и доживљавају упозоравајуће авантуре са фалсифокованим супстанцама са јаком асоцијативном поруком.

 

 

1

 

2

 

3

 

4

 

scan0002

slicica za prez naklon pred zavesom

Miloš Ignjatović
Miloš Ignjatović
Priređivač Šumadijskog ateljea. Fotoreporter ,,Blica'', ,,LID-'a'', ,,Sportskog žurnala'', ,,Svetlosti'', ,,KG novina'', ,,Politike''.