fbpx
spot_img

I – prođe vek sa Olivom!

 

Foto: popeye.com/timeline/

           Da, dragi naši – na izmaku ove godine, možemo da konstatujemo da prođe već sto godina od kako nas

Foto: popeye.fandom.com/wiki

svojim pojavljivanjem očarava i zabavlja (a možda i malo iritira, hm?) gospođica Oliva! Ova tanana dama (u originalu Olive Oyl) se prvi put pojavila u novinskom stripu Thimble Theatre u okviru New York Journal-a; nju, a desetak godina kasnije i njenog ljubljenog Popaja, koji je zapravo i preuzeo primat kao glavni junak, osmislio je Elzi K. Segar. Samo… dok se nije došlo do opštepoznate koncepcije Olive i Popaja kao para, Oliva je prikazivana u nekoj šemi sa H. Hemgrejvijem, koji se u nekom preklapanju pojavljuje i kao Popajev suparnik, a ubrzo potpuno nestaje sa scene. (kod nas negde prevedeno kao Kulen – v. naslovnu sliku)

Foto; popeye.com/timeline/
Foto: pinterest.com
Foto: pinterest.co.uk

I tako, sve ove godine, što u stripu, što u crtanim filmovima, i u igranom filmu, u igricama, reklamama itd., krakata devojka i dalje figurira, zvanično u senci Popaja, ali nikako zapostavljena… pogotovo ako se nađe u ulozi dame u nevolji! Pored svojih raznih nedostataka, ona je šarmantna i popularna kod publike, a u pričama je na meti raznih nevaljalaca, i naravno udvarača – pri čemu svakako treba istaći Badžu (Kvrga, Bluto, kasnije Brutus) za koga je ugl. rezervisana uloga grubijana, ali povremeno uspeva na kratko i da privuče njenu iskrenu pažnju svojom muževnošću i smicalicama… Naravno, nije joj strano da ona  pak  ispadne ponekad posesivno ljubomorna!

 

– NASTAVIĆE SE –

Mišo Koprivica
Mišo Koprivica
Mišo Koprivica je od svog ranog opismenjavanja veliki ljubitelj stripova, a tu sklonost nije zasenio ni razvoj interesovanja prema lepoj književnosti, raznolikoj stručnoj literaturi, prema raznim (sup)kulturnim sadržajima uopšte. Svoje malo bekstvo i nadgradnju nad zamućenom kolotečinom nalazi i u pisanju i konzumiranju poezije, uživanje u slušanju muzike i skromnim porodičnim kretanjima. Oženjen je i otac dvoje dece.