fbpx
spot_img

Pet filmova koje ne treba propustiti na Festu

Saša Radojević, filmski kritičar, urednik na RTS, reditelj nekoliko garažnih filmova i jedan od najtemeljnijih konzumenata dela filmske umetnosti kod nas, za Nova.rs izdvoja pet naslova iz programa Festa koji počinje večeras u Sava centru.

Enfant Terrible
Režija: Oskar Ruler

Nemački rediteljski favorit, Oskar Ruler, nastavlja sa svojim metafilmskim bravurama. Nakon izuzetnog dela o kontroverznom reditelju Fajtu Harlanu, koji je obeležio doba nacističke umetnosti, Ruler se posvećuje turbulentnom životu i radu Rajnera Vernera Fazbindera. Film za sladokusce koji će nesumnjivo podstaći apetit za novo (ili prvo) konzumiranje Fazbinderovih remek-dela.

Deca sunca
Režija: Madžid Madžidi

Madžidi se u filmu “Deca sunca” vraća temama koje su ga proslavile: krhkim tinejdžerima koji su prinuđeni da se snađu u surovom svetu odraslih. Pored snažnih moralističkih dilema koje postavlja pred junake filma “Deca sunca”, Madžidi još jednom demonstrira veštinu praktikovanu u iranskim filmovima (a on je u tom domenu možda i najbolji) – stvaranje izuzetne napetosti zasnovane na jednostavnim premisama.

Prolećna pesma
Režija: Natalija Avramović

Debitantski film Natalije Avramović, “Prolećna pesma”, rađen je van uobičajenih fondovskih putanja, što je samo još više istaklo autentičnost poriva scenaristkinja (Ljubinka Stojanović i Natalija Avramović) da se “Prolećna priča” ispripoveda. Snažna ženska vizura obeležava portretisanje psihološki složene junakinje, na pragu srednjeg doba, koja je izložena životnim udarima.

Putevi kojima nisam pošao
Režija: Sali Poter

Već više od dve decenije Sali Poter se ističe kao vrhunska stilistkinja u okviru evropskog filma. U svom novom ostvarenju “Putevi kojima nisam pošao” ona prikazuje alternativne životne tokove kojima je glavni junak, u tumačenju Havijera Bardema, mogao da pođe. Našoj publici će svakako biti zanimljivo da u filmu ovakvog ranga i rafiniranosti – pored Bardema i Salme Hajek – može da gleda i Branku Katić.

Slalom
Režija: Šarlen Favije

Petnaestogodišnja skijašica, Liz, u želji da uspe kao sportiskinja izložena je suptilnim metodima despotskog psihološkog iznurivanja i seksualnog iskorišćavanja od strane svog trenera. Zvuči nekako poznato, kao da je tema skinuta s naslovnih strana naših novina. “Slalom” pleni i sinematičkim kvalitetima prilikom prikazivanja sporta koji se ovom prilikom pokazao kao izuzetno filmičan.

Izvor: nova.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.