fbpx
spot_img

Pet načina da pomognete detetu da lakše uradi domaći zadatak

Ma šta god vam rekli drugi roditelji i razni kvazi stručnjaci, domaći zadaci su korisni za vaše dete. Oni im pomažu da unaprede veštinu samodiscipline i nauče da sami rešavaju probleme.

S druge strane, važno je i da vi kao roditelj stvorite za vaše dete odgovarajuće uslove za rad, koji će mu omogućiti da bude maksimalno skoncetrisan na domaći zadatak. U narednim redovima ćemo vam otkriti 5 načina na koje to možete da uradite.

Nemojte da gasite muziku

Možda vam se čini da omiljena muzika vašeg deteta odvraća njegovu pažnju od domaćeg zadatka, međutim, to ne mora nužno da važi. Sve zavisi od toga koliko se ona glasno čuje i da li ima reči ili su u pitanju samo instrumentali. Važno je da vaše dete ne gleda na domaći zadatak samo kao na dosadnu obavezu, već i kao na aktivnost tokom koje može da uživa u nečemu što voli, na primer, muzici.

Napravite odgovarajući radni prostor za dete

Izaberite kutak vašeg doma koji će biti rezervisan za vašeg mališana i njegove domaće zadatke. On može da bude u dečjoj sobi, trpezariji ili dnevnom boravku, ali je bitno da za dete prethodno obezbedite sav potreban pribor, kako ono ne bi napuštalo ovo mesto i tako prekidalo rad na domaćem zadatku. Takođe možete na sto staviti čašu vode ili soka, da vaše dete ne bi imalo izgovor da ustaje i pravi nepotrebne pauze.

Odredite vremenski period kada se radi domaći

Ako, na primer, odlučite da vaše dete svaki dan radi domaći (kada ga ima) tokom perioda od 19 do 20 časova, to će za njega postati rutinska aktivnost, koju će izvršavati sa manje otpora nego u slučaju malo fleksibilnijeg rasporeda.

Udaljite mobilni telefon od vašeg deteta

Neki roditelji zabranjuju svojoj deci korišćenje mobilnih telefona bar dok ne uđu u pubertet, dok im drugi to dozvoljavaju još od malih nogu. Kojoj god grupi roditelja da pripadate, bilo bi dobro da sklonite mobilni telefon iz vidokruga vašeg deteta dok ono radi domaći. Prekršite ovo pravilo jedino u slučaju da su mu potrebne odgovarajuće aplikacije sa telefona da bi završilo svoj domaći.

Pomozite mu u rešavanju teških zadataka

Nije greh pomagati detetu oko domaćeg zadatka, ali se potrudite da ga više navodite da ga sam reši, nego da mu ga vi uradite od početka do kraja, jer je cela poenta domaćeg zadatka da dete nauči da samo uči. Ako verujete da je vaše dete sposobno da uradi neki domaći zadatak, ali i pored toga traži vašu pomoć, dajte mu malo vremena da proba samo da ga reši, pre nego što uskočite da pomognete.

Izvor: Bright Side

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.