fbpx
spot_img

Peta novogodišnja izložba u galeriji „Art“/Kragujevac

Sa proslogodisnje izlozbe
Sa prošlogodisnje izložbe

 

 Peta novogodišnja izložba kragujevačkih umetnika biće otvorena u petak 25. decembra u 19 časova.

02-03-1a

04-05-1a

06-07-1a

08-09a-1a

10-11-1a

12-01

12-01-1a

U toku svog dugogodišnjeg postojanja, galerija “Art” organizuje petu novogodišnju kolektivnu izložbu likovnih radova, kragujevačke umetničke scene. Vlasnik galerije, Darko Gavrilović, premda i sam umetnik, odlučuje da još jednom ukaže na kreativna ostvarenja kragujevačkih umetnika. Gospodin Gavrilović, na taj način, nastavlja sa afirmisanjem grada, kao jednog od rukovodećih, stvaralačkih jezgara u Srbiji.

    Darko Gavrilovic
  Uz pomoć stručnog žiriranja radova, galerija “Art” ne odstupa od svog kontinuiteta u prikazivanju kompilacije izuzetnih radova, kao što su; analize ličnosti, trenutne impresije, ulični prizori, portreti, apstrahovane forme, skulpture itd. Dakle, reč je o radovima koji predstavljaju svojevrsni iskaz o umetnosti, u kojima sami stvaraoci reflektuju iskustva sopstvene umetničke prakse, kao i polje umetničke teorije. Ova peta po redu, novogodišnja izložba, omogućava obraćanje umetnika javnosti, gde se i mladi izlagači mogu predstaviti, i upoznati sa funkcijom institucije umetnosti, kao i sa njenom ulogom. Izloženi radovi posmatraču omogućavaju da umetnost doživi ne samo kao sredstvo izražavanja, već i kao proizvod različitih slikarskih kultura i principa.

      Ove izložene umetničke koncepcije, kragujevačkoj publici, na jedan način  zaokružuju godišnja dešavanja na likovnoj sceni grada. Samim tim, ovako upakovana, i ustanovljena praksa izlaganja u galeriji “Art”,  zabeležiće ovogodišnji umetnički razvoj kao neku vrstu manifesta, koji i pored sveobuhvatne društvene i kulturne devalvacije, poziva na neposustajanje i kreativno delovanje.

      Poput ambicija, koje je nekadašnje kragujevačko udruženje LUK imalo, tako i galerija “Art” na izvesan način nastavlja tradiciju okpuljanja. Ta tradicija, koncipirana je predstavljanjem pluralizma najrazličitijih umetničkih ostvarenja, bez dominacije određene poetike. Izložba takođe naglašava i potpunu neopterećenost u korišćenju bilo kog materijala, i samim tim sintetizuje različite medije u cilju što bolje interakcije sa publikom. Ovakvo zalaganje galerije “Art”, za uspostavljanjem napomenutog kontinuiteta u prikazivanju radova renomiranih, ali i neafirnisanih umetnika, nastoji da, (i to ne samo lokalnoj zajednici), približi ozbiljno stvaralaštvo kragujevačkog umetničkog postignuća.

ng 2014_1

 

 

ng 2014_5
ng 2014_2

Miloš Ignjatović
Miloš Ignjatović
Priređivač Šumadijskog ateljea. Fotoreporter ,,Blica'', ,,LID-'a'', ,,Sportskog žurnala'', ,,Svetlosti'', ,,KG novina'', ,,Politike''.