fbpx
spot_img

Počinje novi ciklus konkursa „Dva lica sunca“

Naučimo decu odgovornom ponašanju na suncu

Nakon uspešnog ciklusa 2019.godine počinje novi ciklus konkursa Dva lica sunca, čiji je cilj edukacija dece ranog školskog uzrasta i prosvetnih radnika o odgovornom ponašanju na suncu. Konkurs se odvija u okviru edukativne kampanje Zaštita za sve, koju sprovode Eucerin Srbija i Fond B92, uz podršku Ministarstva zdravlja i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Na konkursu mogu učestvovati sve osnovne škole na teritoriji Republike Srbije, osim škola i učitelja i učiteljica koji su prošle godine na istoimenom konkursu osvojile nagrade. Detaljne informacije o konkursu, formulari i materijali za rad sa đacima mogu se preuzeti na stranici https://www.zastitazasve.rs/konkurs-za-skole 

Popunjene formulare i konkursne materijale potrebno je poslati na mejl konkurs@zastitazasve.rs do 28. februara 2020. godine. Radovi učenika na zadatu temu odgovorno ponašanje na suncu i zaštita od suncamogu biti u formi crteža, pisanog materijala poput pesmica i sastava, video zapisa…. Učitelji, koji su završili on lajn edukaciju u okviru kampanje Zaštita za sve, na konkursu mogu učestvovati sa idejama nastavnog metoda na zadatu temu. 

Propozicije i nagrade na aktuelnom konkursu iste su kao i u prethodnom ciklusu konkusa Dva lica sunca. Konkursna komisija, sastavljena od predstavnika Eucerin Srbija, Fonda B92 i marketinške agencije FCB Afirma, uz stručnu podršku edukatora kampanje Zaštita za sve, izabraće najbolje radove učenika čije će škole dobiti UV indikatore, specijalne merače UV zračenja, a pet odeljenja učiteljica i učitelja, čije ideje nastavnog metoda budu proglašene najboljim, biće nagrađena jednodnevnim izletom. Najbolje odeljenje na takmičenju organizovanom tokom ovog izleta osvojiće nagradu za opremanje učionice. 

Zahvaljujući radovima učenika na temu odgovornog ponašanja na suncu i zaštite od sunca, na konkursu 2019.godine UV indikatore, koji su postavljeni na njihovim školama, osvojile su osnovne škole: „Aca Aleksić” iz Aleksandrovca, „Branko Radičević” iz Beograda (Zemun), „Đura Daničić” iz Beograda (Voždovac), „Miroslav Antić” iz Futoga, „Milinko Kušić” iz Ivanjice, „Milan Mijalković” iz Jagodine, „Žarko Zrenjanin” iz Kačareva, „Vuk Karadžić” iz Kikinde, „Dimitrije Todorović Kaplar” iz Knjaževca, „Miloje Zakić” iz Kuršumlije, „Dr Boško Vrebalov” iz Melenaca, „Vuk Karadžić” iz Negotina, „Ivo Andrić” iz Niša, „Rifat Burdžović-Tršo” iz Novog Pazara, „Maršal Tito” iz Padine, „Laza K. Lazarević” iz Šapca, „Dr Jovan Cvijić” iz Smedereva, „Simeon Aranicki” iz Stare Pazove, „Jovan Sterija Popović” iz Vršca i „Dr Jovan Cvijić” iz Zrenjanina. Među nagrađenim radovima kao najbolji izabran je rad Osnovne škole „Žarko Zrenjanin” iz Kačareva, na čelu sa učiteljicom Natašom Gligić. Ovaj rad koristi se u aktivnostima kampanje Zaštita za sve

Pet odeljenja učiteljica i učitelja čije su nastavne metode na zadatu temu proglašene najboljim, nagrađeno je jednodnevnim izletom u Beograd tokom kog je održano takmičenje u znanju o odgovornom ponašanju na suncu i zaštiti od sunca. Na takmičenju su učestvovala odeljenja osnovnih škola „Jovаn Jovаnović Zmаj” iz Aleksinаčkog Rudnika, „Knez Simа Mаrković” iz Bаrаjeva, „Rаdislаv Nikčević” iz Mаjura i „Sаvа Šumаnović” iz Beogrаda, a najbolje odeljenje na takmičenju, IV-2 Osnovne škole “Dimitrije Todorović Kаplаr” iz Knjаževca, učiteljice Gordane Janevske, osvojilo je nagradu za opremanje učionice u protivvrednosti 250 000 dinara. 

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.