fbpx
spot_img

Podzemni tunel iz Drugog svetskog rata – Vrnjačka Banja dobija novu atrakciju

Podzemni tunel u Vrnjačkoj Banji koji potiče iz vremena Drugog svetskog rata, posle skoro 80 godina, otvara se za posetioce. Reč je o tunelu koji se nalazi ispod poznate Vrnjačke letnje pozornice. On je za vreme Drugog svetskog rata bio planiran da postane sklonište Glavnog nemačkog štaba za jugoistok Evrope.

Kopanje tunela počelo je 1942. godine, a radovima je rukovodio general Aleksandar Ler, koji je poznat po tome što je iz Vrnjačke Banje vodio desant na Drvar.

Zanimljivo je da je tunel probijen tek 1944. godine, posle godinu i po dana, kada su se dve ekipe susrele u sredini Crkvenog brda kopajući sa dve strane istovremeno. U tunelu se nalazi sedam prostorija.

Saznanje da ulazite u mračni tunel koji je trebalo da bude sklonište Glavnog štaba nemačke vojske za jugoistok Evrope, počinje da vam stvara maštu o tome šta ćete tamo zateći. Jer tunel su kopali zatvorenici i meštani Vrnjačke Banje koje su nacisti dovodili na prinudni rad.

Samo desetak metara nakon silaska, potpuno nestaje buka sa Vrnjačke promenade i počinje apsolutna tišina. Uski i suvi prolazi, sa proširenim prostorijama sa obe strane u kojima su se čuvali municija, eksplozivi, i tajni dokumenti, dokazuju da je Crkveno brdo vulkanskog porekla. Tada nam postaje jasno da su radovi bili izuzetno teški i spori. Posle oslobođenja, tunel je zatvoren.

Od naredne godine, kada se bude završila njegova adaptacija, otvoriće se vrata za posetioce.

“Tunel će zadržati autentičnost, u skladu sa odredbama Zavoda za zaštitu spomenika. Određeni delovi će biti sanirani, a to se pre svega odnosi na bezbednost posetilaca. Tunel će kroz projektni dokumentaciju maksimalno zadržati izgled, kao i pre 80 godina”, kaže Ivan Trifunović, direktor TO Vrnjačka Banja.

Nova turistička atrakcija biće dugačka stotinak metara, obogaćena sadržajima iz istorije ovog mesta. U ovim izložbenim prostorima videće se brojno oružje, nemačke i partizanske uniforme, kao i multimedijalni prikaz izgleda tunela.

Izvor: rs.n1info.com

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.