fbpx
spot_img

Poezija – sreća u promjenama

Tri godine zaredom Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ u Tuzli organizuje čitanje poezije u okviru manifestacije „100 000 pjesnika za promjene u svijetu“ čime želi da skrene pažnju javnosti na neke od problema koji muče savremenog čovjeka, ali ujedno i da pokaže da je poezija još uvijek živa i da pokreće promjene.

Tim povodom svake godine u više od stotinu zemalja održi se oko 500 različitih aktivnosti.

Akciju „100 000 pjesnika za promjene“ je pokrenuo američki pjesnik, kantautor i urednik književnog magazina „Bigbridge.org“, Majkl Rotenberg.

Ove godine, 25. septembra, u prostorijama „Prosvjete“ uz čitanje poezije proslavljen je i Evropski dan jezika, čiji je cilj promovisanje učenja jezika. Izgrađivanje svijesti o važnosti jezika i književnosti, dvojezičnosti, podsticanje na stvaralaštvo, ljubav prema jeziku, kulturi, umjetnosti, je cilj ove manifestacije. Lijep primjer upravo tome je prva zbirka pjesama Slađane Lazić, članice „Prosvjete“, koja piše i na maternjem i na engleskom jeziku. Izdavanje i štampanje zbirke pomogao je Grad Tuzla, a  promocija će biti održana u oktobru.

Problem koji je prisutan i koji se prepoznaje jeste u slabom interesovanju djece i mladih za čitanjem poezije kao i čitanja uopšte. Govor se svodi na fraze, glasovi se ne izgovaraju čisto i pravilno. Zato je važno da se djeci usade navike čitanja, ljubavi prema knjizi, pozorištu, pisanju stihova ili slušanju. Namjera je da se djeci usade i navike koje nisu vezane samo za mobilne telefone i računare, a da pri tome mogu da uživaju u druženju, živoj riječi i razmjeni mišljenja.

Čitanje poezije SPKD „Prosvjeta“ u Tuzli je uspješno organizovala već dva puta, a deset godina učestvuje u sličnoj svjetskoj manifestaciji. Ovogodišnja manifestacija otvorena je stihovima iz zbirke pjesama „Zbog Čoveka u ljudima“ pjesnikinje Nade Kljajić iz Barande.

Svojim literarnim ostvarenjima i recitovanjem stihova poznatih pjesnika predstavili su se učenici OŠ „Lipnica“ kao i učenici osnovnih škola: „Dr Zoran Đinđić“ Niš, „Nikola Tesla“ Beograd, „Filip Višnjić“ Beograd, „Vožd Karađorđe“ Aleksinac, „Desanka Maksimović“ Kosovska Kamenica, Tehnička škola Trebinje, Škola srpskog jezika i kulture, San Dijego, SAD i ŠSJ „Jutra plavog sljeza“ Tuzla.

„ Želimo da promovišemo knjigu, značaj čitanja, obrazovanja, sticanja čitalačkih navika kao i povezivanje djece i mladih poezijom, književnošću, pozorištem, muzikom,“ kažu u SPKD „Prosvjeta“ u Tuzli.

SPKD "Prosvjeta" Tuzla
SPKD "Prosvjeta" Tuzla
Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ u Tuzli je osnovano 6. juna 1904. godine sa ciljem očuvanja srpske kulture i identiteta, razvija prosvjetne, kulturne, sportske i druge aktivnosti s drugim narodima u Bosni i Hercegovini, odnosno njihovim društvima.