fbpx
spot_img

Pokazivač poziva: Svečano otvaranje samostalne izložbe Nemanje Vučkovića

Poštovani,

Pokazivač vas poziva da posetite svečano otvaranje samostalne izložbe apstraktnog slikara Nemanje Vučkovića koja će se održati 21. decembra 2022. godine sa početkom od 19 časova u Konzulatu Republike Srbije u Beču, adresa Gumpendorferstrasse 83, 3. sprat, 1060 Beč. Idealan razlog da častite sebe  jednim prednovogodišnjim putovanjem nakon naporne radne godine i napunite baterije za nove pobede.

Na izložbi će biti izložena odabrana dela iz svih mojih dosadašnjih ciklusa, jedna retrospektiva mog dosadašnjeg stvaralaštva. Slobodan let, kako je naziv same izložbe dolazi iz dubine duše koja je opčinjena životom. Život je nešto najleše što nam je dato od Boga i treba ga živeti punim plućima i uživati u svakom njegovom trenutnu. Tako u mojim slikama vidimo energiju, ljubav, strast, i sve to kroz jedan slobodan i inspirativan kolorit koji prija svakom od nas.” – navodi Nemanja u svom saopštenju za naš portal.

Akademik prof. dr Fehim Husković ne štedi reči kada je Vučković u pitanju:

“Nemanja Vučković, pripada mađoj generaciji umetnika, u osnovi je liričan slikar, raskošnog kolorita gde svaki oblik sagledava, objašnjava, osvetljava, razvija iznutra i iz vani.  Poslednji ciklus slika svodi na asocijativno pejzažno hromatski, prestavljeno imaginativno, a sa druge strane raskošni kolorit u boji je invencija samog umetnika. Ne gleda se aprijor u bogatstvu rečnika u njegovim motivima, već u njegovoj sposobnosti za varijacije, da određeni problem rešava na više načina. Istina da Nemanja Vučković je PER EXELLENCE efektivan slikar, ali obično se misli da su majstori varijacija racionalno-duhovni tipovi. To nije tačno. Nemanja je efektivan slikar u najboljem smislu reči. Emocija je vodilja u njegovom slikarstvu. 

Bez sumnje, Nemanja Vučković pripada slikarstvu fovizma i ekspresionizma, stilski i izraženo izvire iz njega. Reč je o umetniku, gde svojim potezom obojene površine, strukturalnom dominacijom, daje  nam  mogućnost  da pratimo proces rada celosno slobodan-spontan, racionalni koncept, na dobro osmišljen problem kompozicije. Najnoviji ciklus je znatno razuđeniji po svom bojenom spektru, javljaju se različiti aspekti hladno-toplih tonova, koji se povezuju sa aspektima razrađenih širokih površina, od bitnih do manje bitnih oblika. Na novim slikama dominira momenat igre, široko dinaminantih pokreta, širokog horizontala, propraćen dinamičnim pokretima. Svetlost nema svoje izvorište, no je sveopšto prisutno, svetlost je upravo prostor u kojem taj svet svetlosnih mrlja svedoči svoje postojanje.

Dakle njegov opus je inspirativan predmet, njegova vizuelizacija sa snopovima robusnih poteza ili plastovima hromatskih tonova, kao i sa njegovom kontrolisanom linijom, potencira, izvlači bitno od najbitnijeg. To je pejzaž duše zapamćen iz njegovog detinjstva, gde njegovo slikarstvo zrači celokupne duše umetnika. Izvor njegovih nabujalih inspiracija neiscrpno blista iz dubine njegove duše. Ideja prenesena na velikim platnima, kontrolisana u boji, radosno osvetljena i stalno lirski prenešena. Njegova umetnost se razvija kao cvet iz pupoljka, a cvetanje je proces ljubavi i radosti pozitivne i kreativne energije. Ove slike ne samo što prikazuju, već i darivaju. Nećete od njih otići prazne duše, jer će vas dovesti do teskobne bezsanice, one su snoviđenja, tajanstvene i još toliko toga ispunjene mikrokosmičkim znakovnim zapisima.

Slikar daje nazive svojim slikama. Ali su ti nazivi producs poetske imaginacije, oni sa slikama stoje u jednom komplementarnom odnosu, odnosu međusobnog dodira, ali i ne pune identifikacije onoga što se događa na slikama mladog perspektivnog umetnika.”

Podsećanja radi, Nemanja Vučković (1990) rodom je iz Surdulice. Od svoje devete godine pohađao je i Likovnu radionicu Narodnog univerziteta kod akademskog slikara Vesne Marinković Stanković u Vranju, punih devet godina. 2012. godine diplomiranirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Nišu, a 2017. godine završio je master na slikarskom odseku i postao master likovni umetnik u klasi akademika Fehima Huskovića. Trenutno je na doktorskim studijama u oblasti slikarstva.

Iza njega su do sada dvanaest samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu, a učesnik je preko trideset grupnih izložbi širom sveta. Boravio je na mnogim likovnim kolonijama i simpozijumima, izlagao je i na šest bijenala.

Detaljan intervju sa Nemanjom možete pročitati na sledećem linku: https://www.pokazivac.com/nemanja-vuckovic-kljuc-uspeha/

Ukoliko želite dodatno da se upoznate sa likom i delom našeg mladog umetnika i stupite u kontakt sa njim, pozivamo vas da posetite sajt: https://www.nemanjavuckovic.com/

Ovom prilikom ekipa Pokazivača čestita Nemanji na još jednoj samostalnoj izložbi i želi mu puno uspeha.

Miloš M. Simić 
Miloš M. Simić 
Rođen je 1986. godine u Kragujevcu. Po obrazovanju diplomirani pravnik, dok je po zanimanju spletom životnih okolnosti industrijski inženjer. Pisanjem počinje aktivno da se bavi od 2019. godine gledavši to kao na samo još jedan hobi. Učestvovanjem na književnim konkursima biva zapažen po svojoj originalnosti i kreativnosti od strane “Balkanske pjesničke unije” čime se jako ponosi, kao i osvojenom drugom mestu na “Sremskokarlovačkim pesničkim brodovima” 2021. godine za pesmu naziva “Pesma slavuja” inspirisan životnim delom Đorđa Balaševića. Svojim, kako kaže, skromnim doprinosom kulturi biva zapažen od strane izdavačke kuće Umetnički horizont te objavljuje svoju prvu zbirku pesama pod nazivom Mesečeva beseda (uz dve čaše vina i sat vremena) 2020. godine. U želji za daljim razvitkom svoje umetničke svesti, početkom 2022. godine stupa u saradnju sa portalom Pokazivač gde objavljuje svoje radove, ali i intervjue sa stvaraocima iz raznih oblasti umetnosti kako bi podstakao “novu generaciju sanjara da žive svoj san”.