fbpx
spot_img

Pogled s Crvenog Čota: Ponašanje u autobusu

Foto: commons.wikimedia.org
Foto: commons.wikimedia.org

Na osnovu ličnog, bogatog iskustva, vozeći se svakodnevno gradskim autobusima, smatram se pozvanim da ukažem na neke stvari koje su od značaja u tom smislu.

Sve češće u autobusima viđamo mlade, pa i male, kako se voze, putuju, bez pratnje. Često se autobusom ide u školu, na treninge, na sastanke raznih vanškolskih aktivnosti: časovi muzike, jezika i slično. Prirodno je i normalno što se u tim prevozima kao putnici mogu sresti i još nedorasli. Zbog tempa života roditelji ne mogu uvek da prate svoju decu, zato je važno, kako se ta deca voze i umeju li da koriste javni saobraćaj i postupaju po pravilima.
Pre svega, pri ulasku u javni prevoz, nemojte se gurati i ići preko reda. To samo usporava ulazak, a nije ni lepo kada se vide dečak ili devojčica kako bezobzirno odbacuju starije, pa i stare putnike da bi oni ušli preko reda. Istina, ovo više spada u lepo ponašanje. U autobusu ili tramvaju, očekuje se da se ustupi mesto za sedenje starijem, a ti što ustanu, treba da se dobro drže za držače tokom vožnje. Ne bi trebali da se guraju, zadirkuju, već da se drže za držače, pošto vozač nikada ne može da predvidi kada će naglo zakočiti, i tad može doći do povrede.

Najvažnije: kada izađete iz vozila, nikada nemojte leteti ispred ili iza parkiranog vozila, jer možda je neki brzi automobil i vozač neoprezni koji vas, neočekujući da možete izleteti na kolovoz, može začas pokositi. To je veoma, opasno! Zato, kada izađete iz autobusa, sačekajte da on krene ili pođite najpre trotoarom do prvog pešačkog prelaza, pa tek onda pređite ulicu, ako vam je to namera. Nikada ne treba žuriti niti istrčavati jer to može biti kobno i nepopravljivo.

****** Ovim kratkim osvrtom, ukazao sam na pravila koja postoje kod korišćenja javnog saobraćaj,a a odnose se na našu decu u cilju lične bezbednosti.

Slobodan Osmokrović
Slobodan Osmokrović
Slobodan Osmokrović rođen 21.9.1963 g. u Inđiji, ekonomski tehničar. Živim u vremenu kome ne pripadam.