fbpx
spot_img

Ovo je posao budućnosti u Srbiji: Uz malo strpljenja stiže lepa zarada

Ako želite da pokrenete sopstveni biznis, postoji jedan zanimljiv poslovni predlog koji zahteva samo malo strpljenja, a Srbija je više nego povoljno tlo za njega.

Naša zemlja je poznata kao veoma plodno tle, barem kada je poljoprivreda u pitanju. Osim pšenice, šljive, suncokreta, jabuka, kukuruza, šljive, kao i domaćeg mesa, u poslednje vreme među privrednicima su sve popularnije sadnice oraha.

Srbija se prostire na 8.840.000 hektara, od čega je 5.734.000 hektara površina poljoprivrednog zemljišta. Drugim rečima, to je 70 procenata teritorije naše zemlje ili vam čak 0,56 ha po jednom stanovniku. Važan faktor za sve poljoprivrednike je i to što je umereno kontinetalna klima, koja vlada kod nas, jako povoljna po useve. A konkretno, predstavićemo vam poslovnu logiku orašara, kao i zašto ih je u poslednjih godinu dana sve više u Srbiji.

Sadnice oraha u nabavnoj ceni stoje između sedam i osam evra po komadu, dok je prodajna cena po kilogramu od pet do 11 evra. Međutim, orah je poznat kao biljka, čije gajenje zahteva strpljenje i malo veću površinu. Tradicionalne sadnice oraha najčešće posle desetak godina daju ozbiljnije prinose, koje omogućavaju jako pristojnu zaradu, a neke punu rodnost dosežu i tek posle dve decenije. Ali, poslednje sezone na srpsko tržište su zakoračile nove, modifikovane sorte koje znatno brže rađaju i višestruko su isplativije od tradicionalnih vrsta oraha. Dobar primer takve sadnice oraha je sorta Čendler, koju su godinama usavršavali turski i američki naučnici. Naime, orašari, ali i drugi privrednici se sve češće okreću baš Čendleru i to iz više faktora.

Za početak, sadnica Čendlera košta isto kao i sadnice tradicionalnih vrsta oraha (između sedam i osam evra). No, Čendler plod donosi znatno brže. On prve plodove izbacuje i već u prvih par godina, ali za prinose koji mogu da vam posluže za realnu komercijalnu upotrebu  morate sačekati barem kraj četvrte godine, što je manje – više duplo brže nego kad je standardni orah u pitanju. Tako da se puna rodnost može očekivati već posle deset godina uzgoja. Još jedan veliki plus koji nude sadnice Čendlera je taj što zauzimaju mnogo manje prostora nego konvencionalne sorte.

Čendler je mala biljka, koja raste do pet metara, ili drugim rečima – na mesto jedne standardne sadnice oraha mogu da stanu čak tri Čendlera. Kad se svi ovi faktori uzmu u obzir, jasno je da je Čendler višestruko isplativiji nego sađenje klasičnih sadnica oraha, pa nije ni čudno što se privrednici iz Srbije sve češće odlučuju za njega, odnosno orašarstvo generalno. Ako razmišljate o sopstvenom biznisu, a sve ovo vam zvuči zanimljivo, uzmite digitron u ruke i izračunajte koliko ulaganja je potrebno za koliku zaradu. Ko zna, možda zaista završite kao orašar.

Julijana Vincan
Julijana Vincan
Banaćanka, tako reći, ima tri zanimanja - novinarstvo, pevanje i PR. Sve tri aktivnosti doživljava i kao hobije, jer neizmerno voli sve čime se bavi. Svakim svojim postupkom gleda da promoviše lepe, inspirišuće priče i stvari. Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka i masterirala Kreativnu filmsku i televizijsku produkciju na Fakultetu dramskih umetnosti.