fbpx
spot_img

Vaš stomatolog:Ortodoncija

Ortodoncija je deo stomatologije koji se bavi ispravljanjem poremećaja rasta i položaja zuba, funkcijom i estetikom zuba, vilica i lica.

Ortodontski tretman se može sprovoditi:

– u dečijem uzrastu, bilo da dete ima sve mlečne zube ili ima mlečne i stalne zube

– Kod odraslih osoba koje imaju sve stalne zube

Najveći broj poremećaja se razvija do 7. godine života, tako da je to najbolji period kada bi dete trebalo ortodontski da se pregleda.

Rano otkrivanje i početak terapije omogućava vodjenje nicanja u najpovoljnijem trenutku, u najpovoljniji položaj; očuvanje mesta za nicanje stalnih zuba i mogućnost vadjenja mlečnih zuba u terapijske svrhe. Takodje rani tretman može skratiti vreme terapije i učiniti tretman lakšim.

Cilj ortodontske terapije je postići pravilan i estetski izgled zagrižaja koji će omogućiti optimalnu funkciju žvakanja i preraspodelu sila tako da dobijemo jednako opterećenje svih zuba. Pravilnim položajem zuba olakšavamo oralnu higijenu i samim tim smanjuje se rizik od nastanka karijesa i parodontalnih oboljenja.

Terapija se može sprovoditi mobilnim aparatima , fiksnim aparatima ili kombinacijom obe vrste aparata.

oralaser.com.co
oralaser.com.co

Fiksna ortodontska terapija se sprovodi sa bravicama koje se lepe na zube (metalne, keramičke, safirne) i može ih skinuti samo ortodont. Dužina terapije zavisi od težine anomalije, ali i saradnje pacijenta i ortodonta što doprinosi skraćenju terapije i omogućava optimalan uspeh.

 

libreriaserviciomedico.com
libreriaserviciomedico.com

Mobilna terapija omogućava pacijentu da sam skida i stavlja ortodontski aparat i sprovodi se kod dece. Mobilna terapija može da se koristi i kod odraslih pacijenta pomoću Inmann aparata ili providnih folija za ispravljanje blagih nepravilnosti položaja zuba.

Ana Bojanić Kecojević
Doktor stomatologije, radi u stomatološkoj ordinaciji OŠ " 21.oktobar" u Kragujevcu. Srećna je kada može da pomogne ljudima, što joj u jednom aspektu upravo i omogućava njen životni poziv. “Proverite da li ste zaista dobar čovek. Pomozite onima koji vam ne mogu uzvratiti”. (Dušan Radović)