fbpx
spot_img

Popis 2022: Kako se prijaviti za popisivača, šansa za dopunski posao

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova, koji je zbog kovida odložen za 2022. godinu, biće održan od prvog do 31. oktobra. Na terenu će biti 2.200 instruktora i 15.000 popisivača. Procenjuje se da će koštati pet evra po stanovniku. Deo sredstava obezbeđen je iz budžeta države, a deo finansira Evropska unija.

Oktobarski popis šansa je i za sve koji žele dopunski posao. Mogu da se prijave od 22. jula do 5. avgusta na sajtu Zavoda za statistiku.

Za prikupljanje podataka prvi put će popisivači, umesto papirnih upitnika, koristiti laptop, pa je znanje rada na računaru jedan od uslova za posao.

„Kada se prijavljuje lice mora da bude punoletno, 18 ili više godina, da bude srpski državljanin, da ima prebivalište ili boravište na teritoriji Republike Srbije, da u prošlosti nije kažnjavan, osuđivan i da se trenutno protiv tog lica ne vodi krivični postupak niti neki drugi istražni postupak“, kaže Mladen Veličković, načelnik Odeljenja za pravne poslove Republičkog zavoda za statistiku.

Iako broj umrlih, prema uzroku smrti, nije popisna tema, Republički zavod je prvog jula objavio godišnje podatke o preminulima u prošloj godini, kod kojih se uzrok smrti može dovesti u vezu sa koronom.

„U prošloj godini u Republici Srbiji zbog pandemije beležimo povećanu smrtnost. Umrlo je oko 136.000 lica, a od bolesti koje se mogu dovesti u vezi sa kovidom 19, ti uzroci su sada na drugom mestu po učestalosti po broju umrlih, nemam tačno podatke, ali nešto više od 27.000 lica prema našim podacima“, navodi Snežana Lakčević, pomoćnica direktora Republičkog zavoda za statistiku, sektor društvenih statistika.

Popisivaće se i zatvorenici, zaposleni u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, ali i oni u centrima za prihvat izbeglica i azilanata.

Jedna od novina je da će osobe koje su živele u inostranstvu odgovarati i na pitanje kada su se odselile iz Srbije i kada su se vratile.

U međuvremenu, nije bilo zahteva poput onog da se „Vojvođanin“ uvrsti u nacionalnu pripadnost, ali su se neki, na primer, interesovali da li će se popisivati kućni ljubimci, tačnije psi, i zašto ne.

Izvor: rts.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.
WordPress PopUp Plugin