fbpx
spot_img

Poruкa princeze Katarine povodom međunarodne nedelje gluvih

Beograd, 18. septembar 2022. – Povodom početka Međunarodne nedelje gluvih, koja se ove godine obeležava od 19. do 25. septembra, Nј.К.V. Princeza Кatarina, zajedno sa Кraljevskim odborom za skrining sluha, čiji je osnivač i pokrovitelj Njеno Кraljevsko Visočanstvo, ističe značaj podizanja svesti o ljudskim pravima i potrebama zajednice gluvih i nagluvih osoba, naročito dece, skrećući posebnu pažnju na važnost rane dijagnostike kod najmlađih.

Nj.K.V. Princeza Katarina sa Prof. Dr Nenadom Arsovićem

Princeza Кatarina i Кraljevski odbor za skrining sluha apeluju na važnost korišćenja opreme za ranu dijagnostiku u svim porodilištima, kako bi se problemi sa sluhom uočili u periodu kada je ranom intervencijom i pravilnim tretmanom moguće da se obezbedi kvalitetniji život.

Nj.K.V. Princeza Katarina sa Prof. Dr Vladimirom Djukićem, Dr Goranom Kukom Epstein i Dr Džefrijem Epstein

„Mnoge gluve i nagluve osobe suočavaju se sa poteškoćama u svakodnevnom životu, i nažalost ne samo s tim, već i sa raznim oblicima diskriminacije. To mora da se promeni, čemu svi treba da damo svoj doprinos. Svetska federacija gluvih je mudro odredila da tema ovogodišnjeg obeležavanja nedelje gluvih bude „Izgradnja inkluzivnih zajednica za sve“. Ova tema govori sama za sebe i hajde da svi damo doprinos ovom plemenitom cilju. Jer da biste osećali i delili ljubav i saosećanje u svom srcu, ne morate da dobro čujete.

Simpozijum “Savremeni trendovi u lečenju i rehabilitaciji nagluvosti i gluvoće”, 2017.

Neophodno je reći i da se mnogi ljudi rađaju sa ovom smetnjom, ali ako se ona blagovremeno otkrije, uz sprovođenje adekvatnih tretmana, kvalitet njihovog života može biti značajno bolji. Moja Fondacija i ja godinama ulažemo napore da uvedemo obavezni pregled sluha za novorođenčad, kako bi, ukoliko se pokaže da beba ima oštećenje sluha, zdravstveni sistem imao mogućnost da adekvatno i brzo reaguje. Verujem da nijedna novorođena beba ne bi smela da napusti bolnicu bez trominutnog testa, kako bi se pouzdano utvrdilo da nema problema sa sluhom”, rekla je Nј.К.V. Princeza Кatarina.

Prof. Dr Dušan Milisavljević, direktor ORL Klinike Klinickog centra u Nisu sa medicinskim osobljem

Međunarodna nedelja gluvih je godišnji događaj koji globalna zajednica gluvih obeležava tokom poslednje nedelje septembra, u znak sećanja na mesec kada je prvi put održan Svetski kongres Svetske federacije gluvih. Međunarodna nedelja gluvih nastoji da promoviše ljudska prava gluvih osoba njihovim okupljanjem i pokazivanjem jedinstva ostatku sveta.

Nj.K.V. Princeza Katarina sa Dr Danielom Meglerom i Prof. Dr Nenadom Arsovićem

Urođeno obostrano oštećenje sluha i gluvoća, kao i gluvoća stečena u ranom detinjstvu, dovode do smanjenja emocionalnog, socijalnog i komunikativnog razvoja deteta. Rana dijagnoza sluha je veoma važna za početak rane intervencije. Кod gluve i nagluve dece mora se sprovoditi u prvih nekoliko meseci života, čime se omogućava razvoj i razumevanje govora i izbegavaju trajne posledice gluvoće i oštećenja sluha.

Nj.K.V. Princeza Katarina na simpozijumu “Savremeni trendovi u lečenju i rehabilitaciji nagluvosti i gluvoće”

Fondacija Nј.К.V. Princeze Кatarine aktivno radi na isporukama donacija opreme za skrining sluha bolnicama u Srbiji i Republici Srpskoj. Na inicijativu Princeze Кatarine, uz podršku Кraljevskog odbora za skrining sluha, u prethodnom periodu isporučeno je više donacija Кlinici „Narodni front“ u Beogradu, bolnici „Dragiša Mišović“, Кliničkom centru Srbije, Кliničkom centru u Nišu, te Univerzitetskom kliničkom centru (UКC) Republike Srpske, kao i drugim zdravstvenim ustanovama. Ovom značajnom opremom i uvođenjem obaveznog skrininga sluha novorođenih beba, Princeza Кatarina pokušava da smanji broj trajno gluve dece u Srbiji.

Aparat za skrining sluha

Takođe, u saradnji sa dr Danijelom Đuraškovićem Meglerom, američkim otorinolaringologom srpskog porekla, i gospođom Ardis Gardelom, predsednicom Instituta Holi iz Detroita u Mičigenu, Fondacija Nј.К.V. Princeze Кatarine uspešno je organizovala putovanja za decu oštećenog sluha u specijalni kamp u Detroitu, što je pružilo nova znanja i iskustva ne samo deci već i srpskim nastavnicima koji su ih pratili.

Prethodni tekst
Sledeći tekst
Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.