fbpx
spot_img

Barica– mesto za zabavu i učenje!

Barica – mesto za zabavu i učenje!

Dozvolite detetu da uživa u igri u baricama, jer zahvaljujući njima ono može mnogo da nauči.

Vaša odbojnost prema ulegnućima i rupama na ulicama je obrnuto proporcionalna detetovom oduševljenju, posebno nakon što padne kiša. Zato ćemo vam pomoći da zavolite barice i prepustite se zabavnom prskanju. Prvo što treba da znate – one nisu neprijatelji zbog kojih morate da smišljate način kako da odvučete dete od njih, ili kako da posle uživanja u njima operete detetovu odeću. Ako mu obujete gumene čizmice i obučete topliju, takozvanu deri-peri odeću, sve će biti mnogo lakše.

Zašto su igre u baricama korisne?

Ukratko, igre sa vodom podstiču razvoj mašte, samostalnost, povećavaju samouverenost, a mogu čak da imaju i terapeutski efekat. Ako ste pravilno zaštitili dete što se tiče obuće i odeće (gumene čizmice, kabanica…), nema opasnosti za njegovo zdravlje.
VIŠE: Igranje u blatu korisno za decu

Naravno, treba da se postave određena ograničenja: na primer, objasnite detetu da ne prska drugu decu i prolaznike. Ali, generalno, bare su deci zanimljive, pa ne bi trebalo da im branimo da im se približavaju. Ionako znate da, čim mališanu nešto posebno zabranjujete, to mu postaje još privlačnije. Tada će da iskoristi prvi trenutak vaše nepažnje i potpuno se isprlja u bari, i to „pod svojim uslovima“. Ali, ako se pod vašim nadzorom mirno igra u vodi, izbeći će neprijatne posledice kao što su mokre noge, neće ulaziti na mesta koja su duboka, učiće da bude oprezan. Izbegavajući takvu vrstu igre, sve to ne može da nauči.

Šta dete uči iz barica?

● Barica pruža mogućnost da se nešto izmisli, sagradi ili istraži, što podstiče razvoj mašte i intelekta.
● Igra sa vodom može pomoći detetu da se reši nekih svojih frustracija, može da ima psihoterapeutsku ulogu (skakanje po barici i prskanje ili lupkanje grančicom po vodi).
● Barice su „nesvakidašnja“ pojava, a time i prava mala pustolovina, a deca jedva čekaju da u tako nešto „uskoče“.
● Za razliku od ostalih igračaka kod kuće, klinci sa vodom mogu svašta da rade, a to im je važno za razvoj. Napokon, dete ima nešto bez previše ograničenja i straha da će to da pocepa ili pokida.

 

VIŠE: Podstaknite dete da uči i van škole

● Barice su zadužene da uobičajene šetnje u prirodi učine zabavnijim i maštovitijim, a to svakako godi mališanima.
● Barica je edukativna: kroz nju može da se protrči, da se obiđe bez doticanja vode, da se preskače ako nije prevelika. To može da se uporedi sa užitkom penjanja po drveću: izazov = uzbuđenje. A usput se vežbaju i razne fizičke veštine i spretnost.
● U barici može svašta da se pronađe – na primer, kamenčić ili grančica. Pravo je umeće izvaditi ih pomoću neke druge grančice koja se nađe u blizini, ili grabuljicom za pesak. Odraslima to može da se čini dosadno, ali je deci zanimljivo – skoro kao vađenje školjke iz morske dubine.
● Po vodi može nešto da „plovi“: listići raznih vrsta, brodić od papira… Može i da se proučava smer u kojem će brodić da plovi, hoće li da potone ako se nakvasi, može li da nosi još koji kamenčić… a može i da se usmerava običnim duvanjem i organizuje trka. Dete će već da smisli odličnu taktiku!

Barica i pesak = idealna kombinacija

U kombinaciji sa peskom, voda dobija nove mogućnosti. Ako je barica nastala u parkiću, blizu bazena sa peskom – uh, koja radost… kreće gradnja kula, puteljaka, kolača svih vrsta… A kada to deci dosadi, jednostavno sve može da se pregazi, sravni sa zemljom, sruši – što je za njih pravo uživanje.
VIŠE: Zaboravljene igre u prirodi

Što bi deca rekla: „Napokon nešto što može da se uništi a da mama ne viče na tebe, ili te ne upozorava da paziš kako se time igraš“. Niko ne voli da bude stalno kontrolisan. Deci treba nešto što mogu i da unište, pokvare, sruše… kako bi videla posledice tog čina. To je prirodna potreba dece, instinkt koji nema smisla pokušavati da se zauzda. Samo treba naći najbolji način da se iskaže. A barice su dušu dale za to!

Izvor: Yu Mama

Sunčica Miščević
Sunčica Miščević
Učiteljica koja veruje da su "misli kao kapi vode. Ako stalno ponavljate iste misli , stvarate ogromnu količinu vode. U početku je barica , pa bara , pa jezero i na kraju - okean. Ako su Vam misli pozitivne , možete plivati u okeanu života".
WordPress PopUp Plugin