fbpx
spot_img

Posetite jublarni 15. po redu “Srem folk fest” – međunarodni festival folklora u Sremskoj Mitrovici

“Srem folk fest” je međunarodni revijalni festival folkora koji se svake godine, u prvoj polovini avgusta održava u Sremskoj Mitrovici.

Ove godine biće održan od 11. do 14. avgusta i to po jubilarni 15. put!

Pred publikom u Sremskoj Mitrovici predstaviće se folklorni ansambli iz petnaest zemalja sveta.

Festival će ove godine biti održan na sveže rekonstruisanom Žitnom trgu, koji je sremsku prestonicu “presvukao” u novo ruho i dao moderniji izgled.

Festival ima za cilj negovanje i promovisanje kultura i tradicija svih naroda sveta pesmom, igrom, muzikom i kostimima.

Na Festivalu ansambli (pet dana) predstavljaju folklor zemlje iz koje dolaze. Programi se realizuju na otvorenoj sceni u ambijentu iskopina starog rimskog grada, a prati ih svako veče preko 4000 gledalaca.

Pre festivalskih koncerata organizuju se defilei učesnika ulicama grada kojima publika takođe posvećuje veliku pažnju. Ansambli na sceni izvode programe u trajanju od 10 do 20 minuta prema predviđenom rasporedu.

Foto: sremfolkfest.org.rs
Foto: sremfolkfest.org.rs

Učesnicima se u slobodno vreme pruža mogućnost da se upoznaju sa gradom, njegovom okolinom, istorijom i turističkom ponudom.

Cilj Festivala je negovanje i promovisanje kultura i tradicija svih naroda sveta pesmom, igrom, muzikom i kostimima, upoznavanje gostujućih ansambala sa lokalnom kulturom i tradicijom grada domaćina i njegove okoline, kao i srpskog naroda uopšte i uspostavljanje saradnje i prijateljskih odnosa među ansamblima na internacionalnom nivou.

Foto: sremfolkfest.org.rs
Foto: sremfolkfest.org.rs

Kao i prethodnih godina, posetioci će imati priliku da uživaju i u raznovrsnoj ponudi gurmanskih specijaliteta i slatkiša i moći će da kupe neki od originalnih suvenira i proizvoda domaće radinosti na štandovima u blizini Žitnog trga.

Svim posetiocima koji dođu u nekadašnju rimsku prestonicu Sirmijum, današnju Sremsku Mitrovicu, preporučujemo da posete Muzej Srema. U njemu posetilac za svega 100 dinara stiče dragoceno znanje o arheologiji, istoriji, istoriji umetnosti, etnologiji… a ulaznica važi za obe zgrade Muzeja – jednu u kojoj je stalna postavka muzejskog materijala i drugu u kojoj su predstavljene tematske izložbe. Radno vreme za posetioce: ponedeljak – petak od 07 do 15 časova; subota – nedelja od 10 do 16 časova.

Foto: sremfolkfest.org.rs
Foto: sremfolkfest.org.rs
Foto: sremfolkfest.org.rs
Foto: sremfolkfest.org.rs
Foto: Ozon media
Foto: Ozon media
Foto: sremfolkfest.org.rs
Foto: sremfolkfest.org.rs
Izvor: opanak.net
Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.