fbpx
spot_img

Pred ikonom Svetog Save

 

Foto: Đorđe Todorović
Foto: Đorđe Todorović

Stojim pred ikonom velikana srpske istorije, kulture i književnosti. Zagledana sam duboko u njegov lik, osećam se ponosno što je

jedan takav čovek deo bogate srpske istorije i kulture mog naroda.

Tako bih želela da mu kažem da svakog 27. januara njegovo ime i delo se pominje sa najvećim mogućim poštovanjem. U glavi mi se stvara slika kako je to malo, bosonogo dete, puno duha i vere zakucalo na vrata Svetih otaca. Koliko god bio svestan da će njegov životni put biti trnovit, zakoračio je napred bez ijednog tračka sumnje u svoju odluku.

Gledam tog misionara koji svkaku svoju ideju, prepun vere, pretvara u delo. Jedno od najsvetijih mesta ga je primilo u zagrljaj i zahvaljujući njemu postalo je neka vrsta duhovne škole i utočiste za sve one koji su tražili stepenik više u svom znanju i upoznavanju sebe i Boga.

Gledajući ikonu stičem utisak da je on svuda oko mene i kada budem izašla, put kojim krećem će biti ispravan jer mi ga je on pokazao. Bez ijedne izgovorene reči mu pričam da sam i ja jedna od hiljadu dece koja s radošću uči i peva pesme o njemu, veličajući njegovo delo i ime koje je velikim trudom godinama sticao. Toliko misli i osećanja se ispreplitalo da se čini da mi se smeši i to me čini neopisivo srećnom i ponosnom.

Lagano krećem od ikone, a oreol oko njegove glave neobično jako sija kao da nam i sa neba obasjava put pravednosti i čovekoljublja.

 

Nagrađen rad na Svetosavskom konkursu OŠ „Radoje Domanović“ iz Kragujevca, školske 2012/2013. godine

Autor: Milentijević Anđela V1

OŠ „Radoje Domanović“ Kragujevac

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.