fbpx
spot_img

Bezbednost učenika na Internetu za učenike starosti 15 do 17 godina

Bezbednost učenika od interneta
foto: pdis.org.rs

Bezbednost dece na internetu važna je tema i za učenike mlađih razreda srednje škole. Iako su učenici ovog uzrasta već puno puta čuli reči računarski „virus“, „adver“, „spajver“, „kolačići“, „haker“ i sl., oni najčešće ne znaju tačno značenje ovih reči i nemaju ni teorijske osnove za razumevanje vrste pretnji za računarsku bezbednost. Knjiga Osnove računarskih mreža u svojem 4. poglavlju daje teorijske osnove o računarskoj bezbednosti, a u prethodnim poglavljima uči učenike kako da prepoznaju nebezbedne sajtove i poruke, i neke druge pretnje sa interneta.

U dokumentima koje je objavio Unicef na svom sajtu, učenici mogu da pročitaju uvod o elektronkom nasilju i savete kako da se od njega zaštite.  Učenicima ovog uzrasta možete predstaviti i mehanizam za prijavu štetnog sadržaja na internetu dostupnog u našoj zemlji: Net patrola.

Dobar blog vršnjaka iz Mašinsko-tehničke škole „14. oktobar“ iz Kraljeva „Internet bezbednost“, može poslužiti učenicima kao medijum za učenje, ali i za komunikaciju o ovom problemu sa vršnjacima.

Za učenike koji dobro govore engleski ili neki od jezika naših nacionalnosti dostupnih na ovom sajtu, preporučujemo sajt The Web We Want , specijalno prilagođen tinejdžerima.

Izvor: Časopis za nastavnike „Partner u učenju“

Jovanka Ignjatović
Jovanka Ignjatović
Jovanka Ignjatović voli svakoga dana da nauči nešto novo. Svaki dan za nju predstavlja novi izazov. U izazovima vidi mogućnost da bude bolja.