fbpx
spot_img

Princeza Katarina predsednik američkog ogranka Fondacije Sveta Katarina već 15 godina

London, Velika Britanija, 5. novembar 2017 – Njihova Kraljevska Visočanstva Prestolonaslednik Aleksandar i Princeza Katarina prisustvovali su obeležavanju 20 godina rada Fondacije Sveta Katarina u Londonu. Nj.K.V. Princeza Katarina je već 15 godina predsednik američkog ogranka Fondacije, kao i njen poverenik u Velikoj Britaniji. Sredstva koja Fondacija prikuplja namenjena su obnavljanju veličanstvenog manastira Svete Katarine na Sinaju u Egiptu. Vikend proslave organizovali su poverenici i direktori britanske Fondacije Sveta Katarina, američki saradnici i prijatelji iz Švajcarske, u saradnji sa Kraljevskim geografskim društvom iz Londona.

Svi prisutni uživali su u privilegovanom pristupu svetu izuzetnih blaga iz drevne prošlosti Egipta. Vikend proslave počeo je konferencijom koja je pratila izložbu „Buasona u Egiptu“, kojom je prikazano kako je Egipat viđen kroz fotografiju u periodu između svetskih ratova. Otvorena za akademsku i specijalizovanu javnost, konferencija je zauzela multidisciplanaran pristup radovima koje su predstavili međunarodni naučni radnici. Radovi na izložbi datiraju iz perioda 1920-1930. godina i obuhvataju slike pustinje i Svete Katarine koje je čuveni Frederik Buasona napravio tokom legendarne ekspedicije na Sinaju 1929. i 1933. godine. „L’Egipte“ veličanstveni fond fotografija koje je naručio kralj Fuad I od Egipta, a koje je Buasona objavio 1932. godine, bio je centralni deo izložbe. Gosti su takođe imali priliku da posete Muzej Ser Džona Soana, Apsley House, Petrie muzej egipatske arheologije, dvorac Highclere, Kraljevsko geografsko društvo, kao i Bridgewater i Leighton rezidencije.

Fondacija Sveta Katarina podržava i pomaže konzervatorske radove u manastiru Svete Katarine na Sinaju u Egiptu. Manastir je izgrađen između 548. i 565. godine i jedan je od najstarijih hrišćanskih manastira na svetu. Tu se nalazi najstarija operativna biblioteka na svetu, koja poseduje brojne unikatne knjige i rukopise uključujući „Syriac Sinaiticus“ i, do 1859, „Codex Sinaiticus“.

Njegovo Kraljevsko Visočanstvo Princ od Velsa pokrovitelj je britanskog ogranka Fondacije Sveta Katarina, bivši predsednik SAD Džordž Buš je pokrovitelj američkog ogranka, dok je Nj.K.V. Princeza Katarina poverenik britanskog i predsednik američkog ogranka. Fondacija održava bliske odnose sa brojnim institucijama u Velikoj Britaniji, Evropi i Americi, kao i sa nekim od vodećih univerziteta, muzeja i biblioteka, u cilju saradnje na kulturnim, edukativnim i humanitarnim događajima i inicijativama.

Prethodni tekst
Sledeći tekst
Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.