fbpx
spot_img

Promocija knjiga o Karađorđevićima u Kraljevskom dvoru

Beograd, 14. mart 2023. – U Kraljevskom Dvoru danas je u prisustvu Nj.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra održana promocija knjiga o članovima Kraljevske porodice Karađorđević, izdavačke kuće „Narodno delo“ iz Beograda.

Promociji su prisustvovali i članovi Krunskog saveta: Predrag Marković, Darko Spasić i Zoran Živanović, a g. Dušan Babac, član Кrunskog veća je bio među autorima koji su prezentovali svoja dela.

 

Njegovo Kraljevsko Visočanstvo otvorio je promociju pozdravnim govorom, izrazivši zahvalnost autorima i izdavaču: „Knjige koje se danas ovde predstavljaju važne su za čuvanje sećanja na moje pretke i istoriju našeg naroda, a članovi porodice Karađorđević su njen nedeljiv deo. Predugo je bilo zabranjeno čak i pominjanje imena moje porodice u Srbiji, osim ako to nije bio deo negativne propagande.

Ti dani su iza nas i mi sada govorimo o istini i činjenicama. Ne kažem to samo kao njihov potomak, već i kao pripadnik našeg naroda, doprinosi članova moje porodice koji vodili naš narod i našu zemlju bili su od velikog značaja i zaslužuju da budu upamćeni.“

Nakon obraćanja Prestolonaslednika, autori su publici predstavili svoje knjige. Danas su predstavljeni naslovi „Petar I, Kralj Oslobodilac“, i  „Aleksandar I, Viteški Kralj“, autora Dušna Babca, „Knez u senci istorije, Aleksandar Karađorđević“, autora Nebojše Jovanovića i „Knez Arsenije Karađorđević – Zaboravljeni Karađorđevići“, autora Siniše Ljepojevića.

PRINCEZA KATARINA I LAJFLAJN ČIKAGO NASTAVILI DA POMAŽU ŠKOLI „ANTON SKALA“

Beograd, 14mart 2023. – Još jedna značajna donacija Fondacije Nj.K.V. Princeze Katarine i Humanitarne organizacije Lajflajn Čikago, koja je pod pokroviteljstvom Njenog Kraljevskog Visočanstva, uručena je Osnovnoj školi „Anton Skala“ u Beogradu. NJ.К.V. Princeza Кatarina, zajedno sa svojom sestrom, gospođom Beti Rumeliotis, ovim povodom je danas lično posetila školu i svečano otvorila renovirane prostorije.

Ovaj projekat je omogućen velikodušnom donacijom Pitsburškog komiteta Lajflajn Čikago i Grupe Tri Kola – Kola srpskih sestara „Sveti Đorđe“ iz Džolijeta u Ilinoisu, Kola srpskih sestara „Kneginja Zorka“ iz Lensinga u Ilinoisu, i Kola srpskih sestara „Sveti Arhangel Mihailo iz Lensinga u Ilinoisu, dugogodišnjih saradnika Lajflajna Čikago.

Zahvaljujući rešenosti ovih dugogodišnjih prijatelja Lajflajna Čikago da pomognu deci Srbije, škola „Anton Skala“ dobila je tri desktop računara, jedan štampač u boji i 20 tabli od plute za korišćenje u učionicama. Pored toga, škola je opremljena mirnim kutkom u tri učionice, od kojih svaki sadrži stolicu za ljuljanje, dušek na sklapanje, pregradu koja odvaja mirni kutak od ostatka učionice, mali tepih za igru i ormarić sa fiokama u boji za didaktički materijal.

Ovaj veliki poduhvat uključio je i renoviranje i opremanje trpezarije škole krečenjem zidova, postavljanjem novih vrata i nabavkom 12 novih stolova i 48 novih stolica. Pored toga, školi su obezbeđene dve velike kutije igračaka i loptica.

Ova donacija Lajflajna Čikago je nastavak već uspostavljene saradnje u korist škole i njenih đaka, koja je započeta prvom donacijom u oktobru 2022.

„Naša deca zaslužuju da imaju što bolje uslove za učenje kako bi bezbrižno i bezbedno pohađala nastavu u lepom radnom okruženju. Zato je ova donacija toliko važna i veoma sam zahvalna Pitsburškom komitetu Lajflajna Čikago i grupi Tri Kola koji već dugi niz godina velikodušno podržavaju rad moje Fondacije u Beogradu.

Zajedno smo obradovali mnogo dece u Srbiji. Drago mi je da naši ljudi u dijaspori žele da pomognu našoj zemlji i da nisu zaboravili svoju otadžbinu. Oni pokazuju da kada postoji ljubav i spremnost da se pomogne, možemo da učinimo mnogo za dobrobit dece, koja su naše najveće blago”, rekla je Nj.K.V. Princeza Katarina.

„Uvek je veliko zadovoljstvo sarađivati sa divnim i dobrim ljudima, u ovom slučaju ih je zaista bilo mnogo, koji su iskazali veliko razumevanje i pružili podršku za decu sa autizmom koja pohađaju našu školu. Ovaj projekat nas je povezao da zajednički osmislimo najbolja rešenja u odnosu na naše trenutne potrebe i prikupljena sredstva.

Zahvaljujemo se svim donatorima koji su pomogli realizaciju opremanja škole, nameštajem i drugim potrebnim sredstvima: Fondacija Nj.K.V. Princeza Katarine, humanitarna organizaciji Lajflajn Čikago, pitsburški odbor i  Kolo srpskih sestara. Nadamo se da će, kao i do sada, obradovati još mnogo dece kao što su našu, sve zaposlene i roditelje i učiniti njihovo okruženje lepšim, a krug prijatelja bogatijim“, rekla je Nataša Selić Stanković, direktorka škole „Anton Skala“.

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.