fbpx
spot_img

Promocija knjige „Ako prećutim pjesmu“ autora Labuda N. Lončara

Sinoć je u Dvorcu kralja Nikole u Baru a u sklopu Drugog festivala ljubavne poezije „Pjesnik – Svetionik“ promovisana knjiga „Ako prećutim pjesmu“ autora Labuda N. Lončara.

Moderator večeri bila je književnica Grozdana- Cica  Lučić Lalić, član UKS, o knjizi su govorili Doc.dr. Rade M. Vučićević  i autor.

Samo veče počeo je autor govoreći pjesmu „Ako prećutim pjesmu“  koja je i odredila naslov istoimene knjige.

Govoreći o Lončaru Doc.dr. Rade M. Vučićević kaže:“Labud je pesnik širokog spektra, slikar stanja i osećanja ljudskosti, on je posebnik i izabranik da lepim rečima ovo malo preostalog sveta i ljudi odbrani od koje kakve neumetničke pošasti  i propasti koja nam svakodnevno, iznad glava plasira koje kakve površnosti, kičeraje, plagijate, simbioze i nebuloze trivijane.. NJegova poezija je opisna, narativna, pripovedački sugestivna i sobom nosi poruku, sadržinu i pouku, dakle čitavu umetničku kakvoću, pitkost i britkost u isto vreme. U tim stihovima, redovima i marginama, nema ničeg nejasnog, suvislog, neobjašnjivog, površnog i neupotrebljivog, jer mu je jezik čist, jasan, milozvučan i precizan u određivanju, izražavanju i pronalaženju suštine  bitnosti.” A svoje kazivanje je završio riječima:” Neće me iznenaditi priznanja i nagrade koje književni kritičari i teoretičari književnosti duguju ovom naslovu i ovom pesniku, kakvih je sve manje u našem južnoslovenskom govornom korpusu, jer ova knjiga je istinski dragulj ovoga vremena i ovog podneblja. Podižem svetlo svoje, put da joj osvetlim.”

Stihove iz knjigegovorila je Grozdana- Cica  Lučić Lalić, Slavica Šešum- pjesnikinja  iz Beograda i autor.

Grozdana- Cica  Lučić Lalić govoreći o autoru Labudu N. Lončaru istakla je da je Lončara znala kao predsjednika Udruženja „Nekazano“ , fotografa i sjajnog organizatora književnih večeri  ali kada je pročitala knjihu „Ako prećutim pjesmu“ zaključila je da je autor sjajan pjesnik. Posebno iznenađenje je priredila autoru govoreći da će reći njegovu pjesmu koju ni on en zna a u stvari govorila je pjesmu koja je sastavljena od naslov apjesama iz ov eknjig ei predstavlja izvanrednu pjesmu, što su gosti i autor zaključili.

U daljem govoru sve prisutne je obradovalo podatak da je Udruženje književnika Srbije predložilo potpisivanje Memoranduma sa međunarodnim udruženjem književnih stvaralaca i umjetnika „Nekazano“ čiji je Labud N. Lončar osnivač i predsjednik.

U daljem toku večeri, posebnu čar i atmosferu  dali su učenici JU Škole za osnovno muzičko obrazovanje: “ Petar II Petrović – Njegoš “ Bar: Anja Markoč , Ksenija Đalović i Teodora Babović.

Kao specijalni gosti večeri predstavljene su dvije izvrsne pjesnikinje. Gordana Sarić iz Nikšića koja j egovorila svoje dvije pjesme i izrazila zadovoljstvo što je dio ove večeri , kao i svih drugih večeri koje organizuje „Nekazano“ i Labud N. Lončar.

Druga gošća je doputovala iz Sjevrne Makedonije i riječ je o Violeti Sekovskoj, sjajnoj pjesnikinji, koja je i učestvovala u zajedničkoj zbirci ljubavne poezije „Pjesnik – Svetikonik“ 2 koju je objavilo Udruženje „Nekazano“. Ona je prisutne pozdravila na Makedonskom jeziku i govorila svoje pjesme.

Autor se na pomoći pri realizaciji ove večeri zahvalio Gospodinu Radomiru- Cakanu Novakoviću, Turističkoj organizaciji Bar, Kulturnom Centru, Restoranu „Gurman“ iz ul. Maršala Tita, Ordinaciji „Dr. Gina Masoničić“, Igraonici „Start“ a na medijskoj podršci i pomoći dnevnim novinama „Dan“, TV Coroni, Portalu „Pokazivač“, Portalu „Jedro“, Barskom portalu, BarInfu.

Zahvalio se i svojim prijateljima koji su na promociju došli iz Holandije, Italije, Beograda, Hrvatske, Bijelog polja, Nikšića, Pljevalja, Risna i Grblja.

 

Na kraju večeri autor je pozvao svoje goste i prijatelje da se okrijepe i posluže a oko prodaje njegovih knjiga pomagale su mu njegove male unuke Lidija i Anja .

 

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.