fbpx
spot_img

Promocija knjige Besani Gorana Stojičića /Beograd/

Besani

U četvrtak, 9. juna 2016. godine, sa početkom u 18:00 časova, u Plato kafe klubu u Knez Mihajlovaoj 48, u Beogradu održaće se promocija nove knjige „Besani“, Gorana Stojičića. O knjizi će govoriti recenzentkinja Ivana Pekić i autor. Odlomke će čitati Tatjana Venčelovski, muzički gost je Rain Dogs, a moderator Branislav Radišić.

Na promociji će se po prvi put pojaviti knjiga u prodaji. po promotivnoj ceni od 750,00 dinara.
Dobrodošli!  :)

Ivana Pekić o knjizi „Besani“:

 

„BESANI” KOJI OSTAVLJA BEZ DAHA
Knjiga pripovedaka Gorana Stojičića je multimedijalno delo intelektualnog i emotivnog promišljanja iza kojih se okeanski valjaju iskre stvaralačke buktinje. Stojičić vešto slaže autentične i omamljujuće književne akvarele, te ostaje dosledan u prezentovanju i argumentovanju likova, parcijalnim artikulacijama njihovih emotivnih i psihičkih sklopova, situacija i okolnosti koje se provlače iz priče u priču. Autor širi motivacione krugove, od klasične postavke ljubavnog zanosa, do najdubljih i najkompleksnijih rebusa čovekove stvarnosti. Ma kako loše i teške te situacije i okolnosti bile, Stojičić iz njih izvlači najpozitivnije moguće zaključke koje, pri tom, upotpunjuje muzičkom pozadinom, što ovom delu daje još veću težinu, ako je to uopšte moguće, s obzirom na to da je knjiga pisana začuđujuće vešto, iako je u pitanju tek prvo (nadam se ne i poslednje u nizu) delo ovog autora.

Stojičić, pripovedajući, definiše bit svakog od nas, pa će se, nesumnjivo, svako ko bude čitao ovu knjigu pronaći u bar jednom segmentu svake od ovih pripovedaka. „Besani” je kompleksno štivo, samim tim što se kroz svaku od pripovedaka provlače sve ljudske nedoumice, strah kao osnovno ljudsko osećanje, preljuba, istrajnost i iščekivanja, verovanje, požrtvovanosti, rađanje i smrt, suicidnost, bolest, napuštanja koja „povlače duboke rezove na srcu”, gubici koji, umesto da udaljavaju, zbližavaju dvoje ljudi. Autor je postavio novi moralni kodeks koji bi svako od nas trebalo da uvaži i da ga se pridržava.

Jedan od impresivnijih momenata ove knjige je i uklapanje kulinarskih recepata koji se nonšalantno provlače kroz priču, time stvarajući mogućnost ne samo za teoretsko, već i praktično znanje.
Sam sistem pripovedanja je takav da su priče čitljive i tokom čitanja intenzivno podstiču emotivne impulse.
Stojičić opis ambivalentnosti dovodi do perfekcije u priči „Košulja”:
– Mrzim te!

– I ja tebe!

– A od kada ti mene?

– Oduvek.

(…)
– Zašto smo onda zajedno osam godina?

– Zato što se volimo.

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.