fbpx
spot_img

Promocija romana „Rekvijem za jedan dan“ /Smederevo/

Dana 11. maja 2017. godine s početkom u 19 h u prostorijama Narodne biblioteke Smederevo biće održana promocija romana „Rekvijem za jedan dan“, Lidije Ćirić književnice iz Beograda, člana Književnog društva Vojvodine. Za kratko vreme od objavljivanja 2015. godine, održano je više promocija širom Srbije i u inostranstvu, a ovo je drugo izdanje romana.

Promociju organizuje direktorka biblioteke, Marina Lazović. O romanu će govoriti književnik Uroš Timić.

 

Dobro došli!

 

Lidija Ćirić

http://blacksheep.rs/crna-ovca-nedelje-lidija-ciric  

„Roman Lidije Ćirić „Rekvijem za jedan dan“ nešto je nesvakidašnje u domaćoj, savremenoj književnosti u kojoj smo navikli da je primat bačen na radnju, fabula razvijena, a sve to u cilju da motiviše čitaoca da nastavi sa čitanjem. Naime, iako je reč o romanu gde se ranja odigrava u manje od nekoliko sati (sa više epizodnih retrospektiva, sve u cilju naglašavanja glavne priče), čitaocu ni na trenutak neće opasti pažnja tokom čitanja ovog dela.

Pet sestara i majka, nakon očeve sahrane, okupljaju se u porodičnom domu. Shvatamo da su u pitanju sasvim različite ličnosti, a opet, na svojstven način, slične tek toliko da se primećuju rodbinski odnosi. Akcenat je njihovim dijalozima koji nam otkrivaju kako njihove karaktere, tako i njihove međusobne odnose. Ne može se nijedna od junakinja izdvojiti kao glavna, te je ovo roman sa šest potpuno ekvivalentnih likov koji za to vreme koje uspemo da provedemo sa njima u potpunosti osvajaju naša srca. Glavni razlog za to je njihova ogoljenost i prikaz na kakav nismo do sada navikli. Junakinje su žene, ranjive i autorka ih kao takve i predstavlja. Ono što je posebno zanimljivo jeste da, i kao takve, one utehu pronalaze na najrazličitije načine. Ističe se nedostatak muških junaka, osim u delovima retrospektive, mada su i u tom delovima predstavljeni kao svojevrsna pratnja našim glavnim junakinjama. Opet, ovaj roman se ne sme nazvati „ženskim romanom“ kako je to tipično za dela u kojima manjka muških likova, naprotiv. Ovo je porodično delo i namenjeno je svima. Istovremeno sirov i slojevit prikaz porodičnih odnosa u kojima se svaki čitaoc, u nezavisnosti od pola, može pronaći.“

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.