fbpx
spot_img

SPORTSKI HEROJI: Primož Roglič!

Talentovani slovenački biciklista zadivio je svet sporta svojim ogromnim sportskim talentom ali i neobičnom životnom pričom.

foto: printscreen/instagramFOTO: PRINTSCREEN/INSTAGRAM

Nakon osvajanja jedne od najtežih biciklističkih etapa na Tour de Franceu u Alpima, Primož Roglič je ispunio brojne stupce na stranicama sportskih novina. Maestralnom vožnjom po zahtevnom terenu na 17. etapi ne samo da je postao prvi slovenac kome je to pošlo za nogom već je doneo i prvu etapnu pobedu svom timu LottoNL- Jumbonakon čitave decenije.

Iako ovaj 27-o godišnji biciklista ima uspešnu karijeru, sportskoj javnosti je postao zanimljiviji po činjenici da se tek odnedavno bavi ovim sportom i da se predhodno bavio skijaškim skokovima.

Roglič je rođen u malom mestu Kisovec u centralnoj Sloveniji. Sa 13 godina se zaljubio u ski letove; sportu koji se smatra nacionalnim u njegovoj zemlji. Nakon tri godine treninga našao se na popisu juniorske reprezentacije koja se takmičila na svetskom šampionatu. Već na njegovom prvom takmičenju osvojio je zlatnu medalju. Uprkos činjenici da je sa 17 godina doživeo ozbiljnu povredu glave na skakaonici čuvene Planice, ostao je u sportu i do svoje 21 godine smatran je jednim od najperspektivnijih skakača.

U pauzi između dve sezone, tokom jednog leta kupio je profesionalni bicikl kako bi se oprobao na nekoliko takmičenja u duatlonu i triatlonu. Na iznenađenje mnogih pokazao je fantastične sposobnosti na biciklu ostvarivši odlična vremena. Na nagovor trenera iz Adria Mobil tima preusmerio se na biciklizam i otišao na nekoliko trka u Italiju, Austriju, Slovačku i Dubai.

Nizao je uspeh za uspehom i nakon dve sezone zapao je za oko skauta holandskog pro tima Lotto. U prvoj sezoni u njihovom dresu ostvario je etapnu pobedu na trci kroz Italiju i zauzeo izvanredno deveto mesto u generalnom plasmanu na prvoj profesionalnoj trci. Iste godine je bio sedmi na Evropskom šampionatu i 10 na Olimpijskim igrama.

Ove godine po prvi put je uvršten u tim za Tour de France, a već od starta takmičenja se dokazao kao lider ekipe. Iako samo tri godine u ovom zahtevnom sportu, Primož je dokazao da se može nositi sa najvećim zvezdama biciklizma poput Fruma, Kontadora, Arua, Sagana i drugih. Dokaz za to je i maestralno osvajanje zahtevne etape sa ciljom u Ser Ševalijeu u francuskim Alpima. U sledećoj sezoni se očekuje njegov dodatni napredak i napad na titulu u generalnom plasmanu.

Nema puno primera da jedan sportista napusti sport u kome je odličan i oproba se u drugom koji je pritom potpuno drugačiji od prethodnog. Svestrani Primož Roglič je to postigao, na radost svih ljubitelja fantastičnog sporta kakav je biciklizam. Zbog toga ga s pravom možemo nazvati herojem modernog sporta.

foto: profimediaFOTO: PROFIMEDIA

D.R.

Izvor: menshealth.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.