fbpx
spot_img

Promovisana knjiga „Gorski biseri! – Antologija haiku poezije u Crnoj Gori

Međunarodno udruženje književnih stvaralaca i umjetnika „Nekazano“ u prisustvu ljubitelja Haikua održalo je promociju knjige „Gorski biseri“ – Antologija haiku poezije u  Crnoj Gori, autorke Branke Vojinović Jegdić, u Dvorcu kralja Nikole u Baru.

Na žalost publike i ljubitelja, autorka nije mogla prisustvovati ovoj večeri zbog svoje bolesti.

Za ovu priliku u Bar su doputovali mnogi pjesnici među kojima Michal Dudley iz Kanade, Slavica Šešum iz Beograda, Goran Radičević iz Risna, Natalija Novaković, Milojka Jovović Banduka, Danijela Nela Jovanović, Anika Vuletić i Predrag Bubanja iz Podgorice.

Pozdravno pismo autorke  gostima pročitala je pjesnikinja Slavica Šešum.

Muzička pratnja na klaviru bila je Lucija Ulićević iz klase Ane Vukazić izvodeći djela Lista i Betovena.

O autorki i antologiji su govorili Smiljana Vukićević, Anika Vuletić, Michael Dudley, Milojka Jovović, Labud N. Lončar i Mladen Babović.

Svi govornici su istakli činjenicu da je Branka Vojinović Jegdić ostvarila jedno kapitalno djelo u koje je sebe nesebično dala stvarajući nekoliko godina.

Michael Dudley, haiku pisac iz Kanade pozdravljajući prisutne je rekao: „Biti ovdje i sada s vama, na tako lijepoj proljetnoj večeri, u raskošnom slavlju kreativnosti i kulture, posebno je zadovoljstvo i privilegija.

Kao što je otkriveno u prozi i poeziji koja oživljava stranice Gorskog Biserja, svjesni život i književnost smisleno prenose dušu osobe … i naroda … i oboje se jasno izražavaju i izazivaju haikuom Gorski Biseri.

U antologiji postoje veoma različiti glasovi, ali postoji i kumulativna, inkluzivna suština: Kroz volumen, živahni, snažni i vitalni duh crnogorskog naroda i kulture koji naseljavaju njegove stranice.

Santoka Taneda je napisao: „Haiku … je dubok dah života.“

Naravno, haiku Gorskog bisera sastavljen je od onih koji duboko udahnu život, ali i pažljivo posmatraju i odgovorno pišu, kao inspirisani članovi globalne zajednice stvaranja.

Iskreno zahvaljujem svima i svima vama koji ste na bilo koji način doprinjeli realizaciji Gorskog Biserija, i radosno čestitam svima čiji je rad uključen.

Na ovoj svečanoj prigodi, svečano pozdravljam vaše važno postignuće!“

Labud N. Lončar govoreći o „Gorskim biserima“ iznio je činjenice da pored toga što je ovo dvojeznično izdanje (maternji jezik i engleski) autorka je za pripremu koristila trideset sedam autorskih knjiga, jedanaest antologija, jedanaest zbornika, dvadeset časopisa i sedamnaest web portala, časopisa isl.

Ovo djelo je kapitalno i obogaćuje kulturno biće Crne Gore i šire. Njega će moći da koriste svi oni koji će u budućnosti raditi na polju Haikua. A svjedoci smo da haiku u zadnjim godinama ima sve više svojih pristalica i broj haiku pisaca je u stalnom porastu. Jednom riječju ovo je istorijski vrijedno djelo i raduje me činjenica što je „Nekazano“ izdavač ovog istinski vrijesnog djela!

Istakao je dio recenzije pjesnikinje Slavke Klikovac: „Antologija haiku poezije u Crnoj Gori, Gorski biseri, čiji je sastavljač Branka Vojinović Jegdić je poput draguljarnice, bljesnula kao novina u crnogorskoj savremenoj književnosti. Njena važnost, nije samo sadržajno bogastvo poezije koje je neprikosnoveno bitno, već i u nastojanju da se nesebično krene, koliko je to bilo u moći autorke, u sveobuhvatnosti pisaca ovog poetskog žanra koji su bitisali i bitišu u Crnoj Gori.”

Štampanje ove knjige pomogli su Opštine Pljevlja i Žabljak, Michael Dudley, Labud N. Lončar, Goran Radičević i autori zastupljeni u antologiji.

Po završenoj večeri pjesncii i gosti su se počastili u Caffeu “Duklja” planirajući nove promocije.

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.