fbpx

Propaganda savremenog doba: Propagandna komunikacija

prop_komunikacija_pokazivac

 

U prošlonedeljnom izlaganju, bilo je reči o začetku propagande, kao moćnog sredstva za kontrolu društvenih procesa i sredstva koje figuriše u kreaciji koncepta života, pa i budućnosti svake društvene zajednice. Umesto korišćenja sredstava prinude (npr. gole sile), početkom prošlog veka otkriveno je da je propaganda isto tako efikasno, a i moćno sredstvo, kojim se kao ,,društvenom polugom” stvari mogu držati pod kontrolom i oblikovati u skladu sa posebnim interesima društvenih elita.

truth_propaganda_and_media_manipulation-301088

U jednostavnim i ,,belim” oblicima, kao što je reklama (advertising (advertajzing)), propaganda može biti zabavna. Reklame u obliku kratkih filmova (spotova) za efikasni deterdžent za pranje sudova, najnoviji tip fotoaparata za izradu fotografija visoke rezolucije, mogu imati konotaciju takozvane nevine persuazije (ubeđivanja) koja može da nas ubedi da kupimo baš taj proizvod, a i ne mora. U skladu sa modernim demokratskim društvima, liberalnim kapitalom i ,,slobodom” mišljenja, ljudima se naizgled ostavlja ,,slobodan izbor” kao odličan princip dobro prikrivene manipulacije potrošačima. Ali, poznato je da propaganda može imati i svoju mračnu stranu. Ona može opčiniti ne samo pojedinca, već i čitave narode, te ih povesti mimo volje u neželjenom pravcu, a posledice su izuzetno teške. Tada postaje sredstvo kojim vešti demagozi ostvaruju svoje ciljeve, odnosno savršeni alat za manipulaciju u potpuno ogoljenom vidu. Uprošćeno, bez odašiljaoca i primaoca neke poruke u jedinstvenom procesu osmišljene komunikacije i razmene informacija, propaganda ne bi postojala bez procesa komunikacije među ljudskim bićima. Takođe je važno da u potpunosti bude uspostavljen proces komunikacije koji u sebi poseduje specifične signale po kojima prepoznajemo da li je u pitanju propagandni proces komunikacije ili prosta razmena svakodnevnih informacija, televizijska, radijska vest ili saopštenje sa odbojkaške utakmice. Kada se govori o propagandi, a naročito o propagandi savremenog doba kakvu danas poznajemo, ne sme se zaobići još jedan bitan činilac sa kojim moderna propagandna komunikacija stoji u sprezi, a to su masovni mediji. Pojava masovnih medija, propagandi je dala moćno sredstvo delovanja u obimu kakav u istoriji ljudske komunikacije nije bio poznat. Ponekad se o stvarnoj efikasnosti masovnih medija preteruje, ali ostaje činjenica da bi bez njih propaganda bila daleko slabija i po rezultatima i po posledicama.

Mainstream-media

Na kraju, jedno od pitanja u vezi sa ovom oblasti može biti i gde u propagandnoj komunikaciji zastaje istina, a gde počinje laž u svim tim informacijama? Taj i mnoge druge odgovore iz ove oblasti, daću u narednim člancima, a kao podstrek i umesto one fraze ,,Nastaviće se” evo jedne opaske pisca Marka Tvena: ,,Laž je u stanju da pređe pola sveta dok istina još uvek navlači svoje cipele.”

_________________________________________________________________________

NAPOMENA: Zabranjeno kopiranje,štampanje i prenošenje na druge portale bez saglasnosti i dozvole autora teksta!

Nemanja Andrić
Nemanja Andrić
Rođen 9.12.1986. u Jagodini.Živi i radi u Beogradu.Bogato radno iskustvo u oblasti medija (radio),oblasti voditeljstva,produkcije i dizajna zvuka.Aktivan u oblasti marketinga i medija planiranja.