fbpx
spot_img

Propaganda savremenog doba: Propagandne tehnike (uvod)

12_propagandne_tehnike_pokazivac

Ako se propagandna teorija, odnosno delatnost analizira na svakodnevnim primerima, stiče se utisak da se radi o neobičnoj aktivnosti veštih ljudi, pojedinaca koji su specijalizovani za ovu delatnost koja je slabo primetna u okolnostima ratova, kriza ili nekih drugih društvenih poremećaja. U očima prosečnog posmatrača, propagandna delatnost se manifestuje u oblicima zabavnih reklamnih sadržaja, koji predstavljaju naviku većine ljudi. Oglasi, televizija, bilbordi, političke kampanje, izbori, postali su svakodnevica u jednoj dobroj razvijenoj mreži propagandnih komunikacija u kojoj je informacija postala roba i u kojoj se manipulacija idejama i potrebama ljudi odvija u skladu sa zakonima tržišta i težnjom ka ,,opštem napretku”.

U ovako složenom i uređenom komunikacijskom sistemu, dominiraju slike lepe stvarnosti, primamljivih roba i usluga, nasmejanih bezbrižnih ljudi, ogorčene optužbe na račun pokvarenosti i zla, apeli na humanost, obećanja u bolje sutra i slično. Ukoliko bi neko bio u mogućnosti da ovaj svet posmatra krajnje neutralno, verovatno bi bio zapanjen količinom energije koja se ulaže u ovakvu vrstu komunikacije koja je postala odličan poligon za većinu društvenih promena i jedan način življenja bez koga je stvarnost nezamisliva.

Detaljniji pogled iza lepo upakovane stvarnosti otkriva složeni mehanizam proizvodnje, kontrole i upravljanja ovim tokovima komunikacija za tačno određene svrhe. Brižljivo planiranje, odlična organizacija, te naročito vešta proizvodnja i pakovanje propagandnih poruka, predstavljaju ključ propagande savremenog doba. Tehnike propagande predstavljaju skup elemenata, kao što su osmišljavanje različitih vrsta poruka ili apela, modaliteti njihovog oblikovanja, modeli i pravila komunikacije koji se primenjuju, načini prezentacije propagandnih poruka, uključujući i izbor medija i propagandnih sredstava koja se koriste.

,,Kao vešti komunikatori, propagandisti prvo moraju dobro da upoznaju svoju publiku, njihove navike, želje i potrebe kao i da predvide modele ponašanja i slabe tačke u njihovim sistemima vrednosti, uverenjima i stavovima, kako bi ih naveli da rade u njihovom propagandnom interesu”

_________________________________________________________________________________________

© Zabranjeno kopiranje,štampanje i prenošenje na druge portale bez saglasnosti i dozvole autora teksta!

Prethodni tekstKarikatura dana
Sledeći tekstDnevna doza aforizma
Nemanja Andrić
Nemanja Andrić
Rođen 9.12.1986. u Jagodini.Živi i radi u Beogradu.Bogato radno iskustvo u oblasti medija (radio),oblasti voditeljstva,produkcije i dizajna zvuka.Aktivan u oblasti marketinga i medija planiranja.