fbpx
spot_img

Propaganda savremenog doba: Provokativni mamci

prop_savremenog_doba_prov_mamci_pokazivac

Kako su emocije nosilac ,,Apela straha’’, tako su glavna karakteristika propagandne tehnike ,,Provokativnih mamaca’’ koja se temelji na mehanizmima privlačenja pažnje i to netipičnim nijansiranjem realnih situacija, na primer poželjnim sloganima, izlaženjem iz okvira normiranih životnih situacija, upotrebom provokativnog humora neobičnih kontrasta kakvi se ne viđaju u svakodnevici.

*Ovakvi, netipični propagandni apeli sadržani su u poruci, sazdanoj od sledećih elemenata:

  • Poruka je jako zanimljiva, privlači pažnju i emocije publike;
  • Poruka sadrži konkretne ili maštovite provokacije;
  • Poruka je uvek neposredna i personalizovana;

Jako dobar primer ovakvog načina privlačenja pažnje jeste reklamna kampanja za sladoled Antonio Federici, lansirana u Velikoj Britaniji, na čijoj su fotografiji prikazani goli sveštenici, trudna časna sestra i dva sveštenika homoseksualne orijentacije. Slogan kampanje je bio ,,Prepusti se iskušenju’’ (Yield to tempation) pa je u Velikoj Britaniji čitava kampanja stopirana i emitovanje zabranjeno zbog vređanja religioznih osećanja vernika. I pored zabrane, njihova strategija je postigla cilj i izbacila kompaniju u vrh tržišta. Pošto je ova tehnika u velikom broju slučajeva veoma efikasna, postoje slučajevi kada prevelika provokacija može biti i kontraproduktivna i to u situacijama ako se pažljivo ne odmere okolnosti u kojima se ona primenjuje. Primer na našim prostorima jeste iz izborne kampanje 2016. godine sa temom ,,Srbija pobeđuje’’ Srpske napredne stranke, gde je glavna tema kampanje snažno zalaganje za reforme i ugled Srbije u Evropi i svetu. Premijer je objavio nekoliko apela za potrebe kampanje u kojima se pojavljuje sa isturenom desnom pesnicom prema publici (javnostima) i facijalnom ekspresijom koja odaje utisak blagostanja. Autor kampanje je imao jasnu nameru da na simboličan i provokativan način prikaže Vučićevu rešenost da reforme u Srbiji sprovede do kraja, međutim, opoziciji i delu glasača je njegova nameštena poza delovala neprivlačno, te su reakcije na ovakav apel doprinele nižem procentu glasova nego pre četiri godine.

U većini slučajeva, atraktivne provokacije mogu doprineti da određeni propagandni apel postane ubedljiv, kao i da mnogi sumnjivi potezi budu tako obojeni da zvuče poprilično istinito.

*Način na koji funkcioniše ova propagandna tehnika jeste podsticanje našeg odgovora na četiri važne kategorije – Provokativni apeli  privuku pažnju i pomažu izdvajanje tog apela iz okoline koja je zasićena raznoraznim propagandnim apelima. Njena netipičnost može učiniti određenu informaciju konkretnijom. Dobro osmišljen provokativni apel fokusira misli na argumentaciju za koju propagandista proceni da je od velike važnosti, pa netipičnost ovakvih apela obezbeđuje dugoročno pamćenje.

U propagandi savremenog doba, najmoćniji kanali ove vrste komunikacije su televizija ili druge srodne vizuelne komponente. Ljudski organi koji govore u reklamnom spotu za Coca-Cola Zero ili leopard i crni panter koji na slamku ispijaju osvežavajuće piće takođe su verni primeri primene ove tehnike.

_________________________________________________________________________________________

© Zabranjeno kopiranje,štampanje i prenošenje na druge portale bez saglasnosti i dozvole autora teksta!

Nemanja Andrić
Nemanja Andrić
Rođen 9.12.1986. u Jagodini.Živi i radi u Beogradu.Bogato radno iskustvo u oblasti medija (radio),oblasti voditeljstva,produkcije i dizajna zvuka.Aktivan u oblasti marketinga i medija planiranja.