18. Januara 2020. | 21:54
Početna / Drugo / PROTEST ispred Vlade: Prosvetni radnici imaju tri glavna zahteva

PROTEST ispred Vlade: Prosvetni radnici imaju tri glavna zahteva

Nekoliko stotina prosvetnih radnika i pripadnika sindikata javnih službi okupilo se oko 11.30 ispred zgrade Vlade Srbije kako bi izrazili protest protiv donošenja Zakona o zaposlenima u javnim službama, što je dovelo do saobraćajnog kolapsa u ovom delu grada.

Protetsno okupljanje planirano je do 13.00, a kako naš reporter javlja, zbog velikog broja okupljenih saobraćaj je blokiran u dva pravca – Nemanjinom od Vlade ka Železničkoj stanici (u suprotnom smeru je prohodno), kao i na potezu Ulicom kneza Miloša do “Beograđanke”.

Štrajkački zahtevi tiču se “pogubnog” Nacrta zakona o zaposlenima u javnim službama, koji bi prema njihovom mišljenju trebalo hitno da se povuče iz procedure.

Osim toga, prosvetari traže i da se što pre potpiše protokol o zaposlenima, koji će biti osnov za povećanje plata zaposlenih u školstvu iznad republičkog nivoa, a zahtevaju i povlačenje iz procedure i izmenu svih propisa koji “zaposlene u prosveti masovno ostavljaju bez posla”.

– Imamo tri glavna zahteva, a to su poboljšanje životnih uslova, javno finansirano i svima dostupnno obrazovanje, kao i poboljšanje radnih prava – kažu učesnici protesta.

Prisutni uzvikuju različite parole negodovanja, uz podizanje transparenata sa natpisima poput “Ne menjajte loš zakon o obrazovanju još gorim”, “Doveli ste nas na dno” i slično. Kroz masu građana vijore se i zastave Unije sindikata prosvetnih radnika, Novog sindikata zdravstva Srbije, Foruma beogradskih gimnazija i drugih.

– Nov zakon treba da uredi nešto što je već uređeno. Diskriminatne odredbe će načiniti od nas nadničare bez para. Ovde se danas ujedinilo nekoliko sindikata prosvetara i zdravstva sa idejom da ovaj zakon neće proći – poručila je Jasna Janković, predsednik Unije prosvetnih radnika.

Ona je dodala da su vlasti obećale pravedne platne razrede, a da takav predlog nije zaživeo u praksi.

– Zvužduk onima u zgradi koji se nisu udostojili da pozovu da pitaju za zdravlje, a kamoli da pozovu na pregovore – poručila je ona.

Izvor: Blic

Share on Facebook
Facebook
Novakujem

O autoru: Zoran Todorović

Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.