fbpx
spot_img

Prva poseta centralnom vrtiću „Veseljko“ u Obrenovcu

Foto: novakdjokovicfoundation.org
Foto: novakdjokovicfoundation.org

Fondacija Novak Đoković posetila je sredinom juna centralni vrtić „Veseljko“ u Obrenovcu radi utvrđivanja pričinjene štete usled poplava, kao i mogućnosti za pomoć u sanaciji ovog objekta.

Nakon obilaska predškolskih ustanova u Petrovcu na Mlavi i Svilajncu, Fondacija Novak Đoković u utorak 17. 06. 2014. posetila je centralni vrtić„Veseljko“koji je deo Predškolske ustanove „Perka Vićentijević” u Obrenovcu.

Mesec dana posle nezapamćene poplave koja je zadesila Obrenovčane, posledice su vidljive na svakom koraku. Grad koji je pretrpeo još uvek nemerljivu štetu trenutno je i dalje daleko od potpune normalizacije stanja. Ova prirodna nepogoda, nažalost, nije prva koja je zadesila Obrenovac kroz istoriju. S obzirom da je sagrađen nedaleko od obala Kolubare, Save i Tamnave, velike poplave pogodile su ovaj kraj 1930-ih i 1980-ih godina i najviše razorile plodna zemljišta.

Centralni vrtić „Veseljko“ jedan je od ukupno pet oštećenih objekata Predškolske ustanove u ovom gradu, koji je nakon punih 11 dana boravka pod vodom pretrpeo najteže posledice. Objekat se nalazi ispod nivoa glavnog puta, tako da je visina vode u vrtiću dostizala i do 1,7 m. Prema preliminarnim procenama štete, vrtić koji je zbrinjavao preko 230 dece, površine 1418 m2 iziskuje rekonstrukciju čitavog objekta.

Vrtić „Veseljko“, koji je ujedno i najveći vrtić u okviru PU „Perka Vićentijević“, ostao je bez prostorija koje mogu da se koriste za rad sa decom, kompletnog nameštaja i prateće opreme. Veliki problem u ponovnoj adaptaciji objekta predstavlja veoma oštećena centralna kuhinja koja snabdeva i ostale vrtiće Predškolske ustanove i zahteva poseban tehnološki projekat. Zidovi objekta nisu potpuno osušeni, uništena je spoljna i unutrašnja stolarija, a unutrašnje prostorije vrtića još uvek nisu prošle neophodan proces kompletnog čišćenja i dezinsekcije.

Fondacija je nakon posete vrtića „Veseljko” krenula u pripremu proračuna rekonstrukcije objekta. Nakon izvršene procene stanja, tim Fondacije će u saradnji sa Opštinom planirati naredne korake kako bi se stvorili uslovi za boravak dece u vrtiću.

Izvor: novakdjokovicfoundation.org

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.