fbpx
spot_img

Prvi Međunarodni salon stripa „DEVETA DIMENZIJA“ – Banjaluka od 12. do 14. oktobra!

Prvi Međunarodni salon stripa biće održan od 12. do 14. oktobra u prostoru Kamene kuće na Kastelu. Orga-nizator salona je Udruženje strip autora i obožavalaca stripa Republike Srpske „Deveta dimenzija“.

Članovi „Devete dimenzije“ su i ove, kao i prethodnih godina, odradili veliki posao kada je u pitanju promocija strip umjetnosti na prostoru Republike Srpske. Organizacija prvog Salona kruna je dosadašnjeg rada Udruženja, te prilika za promociju stripa široj javnosti, a ujedno i šansa ljubiteljima ove vrste umjetnosti da upoznaju vrhunske autore iz svijeta, koji će tokom trajanja Salona boraviti u Banjaluci.

Prvo izdanje Salona stripa posjetiocima će ponuditi brojne sadržaje, koji će početi i prije 12. oktobra, promocijom prigodne poštanske marke na temu stripa. Pored toga, planirana je postavka 8 Izložbi sa preko 500 stranica stripa, te promocije brojnih strip izdanja.

Ono što posebno izdvajamo su strip radionice i strip škola. Namjera je da okupimo sve više polaznika, od 7 do 77 godina. Radionice i materijal su besplatni.

Značaj jedne ovakve manifestacije za Banjaluku, ali i Republiku Srpsku, ogleda se i u vrhunskim autorima koji će biti gosti Salona.

Tako je, u saradnji sa Ambasadom Italije, planirana promocija legendarnog strip serijala „Alan Ford“, koju će pratiti izložba originalnih tabli ovog kultnog stripa.

Ugostićemo i francuskog strip autora Orelijena Fernadeza, koji će predstaviti svoje radove, ali i učestvovati u strip školi.

Banjalučki Salon predstaviće i poznatog autora Sašu Jovanovića Fafnera, koji je objavio osam albuma za francusko tržište.

Planirana je i izložba radova Milorada Vicanovića Maze, koji je do sada objavio 30 albuma u Francuskoj. „Deveta dimenzija“ uspjela je da mu objavi osam albuma na srpskom jeziku.

Pored toga, posjetioci banjalučkog Salona imaće priliku da vide i  izložbu čuvenog strip crtača Željka Paheka, te izložbu i promociju Saše Rakezića Zografa, heroja srpskog anderground stripa.

U planu ovogodišnjeg Salona je i predstavljanje izdanja „Devete dimenzije“, kao i Strip škole, koja djeluje na prostoru Prnjavora, Srpca i Dervente u organizaciji Zdravka Kneževića Kneza i njihovog strip časopisa „Kunova“.

Posjetioci Salona upoznaće se sa radom dvije izdavačke kuće iz regiona: „Komiko“ i „Besna kobila“ te radom antikvarnice „Ramajana“, koja predstavlja nešto suprotno stripu. Takođe posjetioci će moći da kupe i neki od brojnih stripova u ponudi striparnice „Tarantula“ iz Mostara.

Jovan Gvero iz Novog sada predstaviće festival „Novosadski strip vikend“ koji se održava već 12 godina zaredom.

Takođe, gosti će biti i naši prijatelji maketari iz Banjaluke, koji će promovisati svoje radove.

Poseban program Salona predstavlja promocija „Stripovijetki“. Ovo je  prvi put u istoriji da su junaci Petra Kočića predstavljeni publici kroz formu strip umjetnosti. Radi se o albumu koji nosi naziv „Stripovijetke“, a u izdanju je Narodne i univerzitetske bibiloteke Republike Srpske.  Album je realizovan u saradnji sa “Devetom dimenzijom”, ima 60 strana sa pet Kočićevih priča pretočenih u strip.

Pored izložbenih postavki gostiju (Ourelijen Fernandez, Željko Pahek, Aleksandar Zograf, Max von Fafner, Milorad Vicanović Maza) i pored već navedene izložbe stripa „ALAN FORD“ biće postavljene i 2 izložbe iz produkcije „DEVETE DIMENZIJE“. Jedna od njih je izložba radova polaznika strip škole „KUNOVA“ koja djeluje u Prnjavoru, Srbcu i Derventi i možda najznačajnija „3. Izložba stripa Srpske“ koja predstavlja radove 21 trebutno aktivnih strip autora od Banjaluke preko Istočnog Sarajeva do Nevesinja. „3. Izložba stripa Srpske“ će nakon ovog salona krenuti na turneju širom Republike Srpske, a i dalje ukoliko bude zainteresovanih.

UDRUŽENJE „DEVETA DIMENZIJA“

Udruženje strip autora i obožavalaca stripa Republike Srpske „Deveta dimenzija“ nastalo je kao plod ljubavi članova prema devetoj umjetnosti. Osnovni ciljevi su promovisanje devete umjetnosti (stripa) u Republici Srpskoj, ali i šire, i to putem raznih aktivnosti, promocija stripa Republike Srpske u okruženju, Evropi i svijetu.

Udruženje trenutno okuplja oko 70 članova iz svih dijelova Republike Srpske.

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.